U trendu

U Sarajevu počelo snimanje novog filma Danisa Tanovića

SARAJEVO – Bosansko-hercegovački reditelj i „oskarovac“ Danis Tanović, danas je u Sarajevu počeo snimanje novog filma „Deset u pola“, u okviru projekta „Sarajevo grad filma za globalne ekrane“, saopštili su producenti.
Radnja filma odvija se u glavnom gradu Bosne i Hercegovine koji je pogođen pandemijom, i prati sudbinu dvojice prijatelja – sarajevskih ćevabdžija, koji se sukobljavaju oko kvaliteta ćevapa u njihovim radnjama, gde zapravo preispituju životne odluke i prihvataju neminovne promene.

Tanović u ovom filmu ponovo sarađuje sa glumcima Brankom Đurićem Đurom i Izudinom Bajrovićem, posle filmova „Ničija zemlja“, koji je osvojio Oskara za najbolji strani film 2001. godine, i „Smrt u Sarajevu“ 2016.

Osim njih, u glavnim ulogama su i mladi glumci sa Akademije scenskih umetnosti u Sarajevu – Kerim Čutuna i Helena Vuković.

Reditelj i scenarista filma Tanović o filmu kaže da se sve u Sarajevu može ismejavati i biti tema viceva, osim jedne stvari, a to je odgovor na pitanje – gde su najbolji ćevapi u ovom gradu.

Nikola Kuprešanin uz reditelja potpisuje scenario, a u autorskoj ekipi su direktor fotografije Damir Šagolj, kostimograf Ina Arnautalić, scenograf Sanda Popovac i drugi.
Producenti novog filma su Obala Art Centar, Sarajevo Film Festival i Turska državna radio-televizija (TRT), u okviru zajedničkog projekta „Sarajevo grad filma za globalne ekrane“ (SCF GS).

Taj projekat se fokusira na reditelje iz Jugoistočne Evrope, čiji su filmovi prethodno prikazani i nagrađeni na Sarajevo Film Festivalu.

Tanovićev film je treći u okviru tog projekta, posle dela „Dobar dan za posao“ (2018) u režiji Martina Turka i nedavnog projekta „Koncentriši se, baba” (2020) Pjera Žalice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar