U trendu

U SNP predstavljena monografija o Igoru Vuku Torbici

NOVI SAD – U Srpskom narodnom pozorištu (SNP) u Novom Sadu danas je predstavljena monografija “Glas vrline – Igor Vuk Torbica” posvećena prerano preminulom reditelju.

U njegovu čast SNP je organizovalo reviju predstava “Igorovi dani”, koji će trajati do 28. januara.

Prvi deo knjige objednio je rediteljeve intervjue koje je davao tokom saradnje sa festivalom Budva grad teatar, a monografija govori i o pripremi predstave “Krvave svadbe” koja je rađena u koprodukciji SNP-a i festivala Budva grad teatar, kako bi se publika bliže upoznala sa procesom rada Torbice na predstavi.

“Ona predstavlja jednu sitnu česticu njegovog umetničkog rada. Bilo bi jako važno da se njegove predstave dugo igraju na scenama, da monografija postane zamajac za jednu veću publikaciju koja bi mogla da ispriča sve o njegovom radu”, rekla je direktorka festivala JU Budva grad teatar Milena Lubarda Marojević.

Predstavom “Carstvo mraka” sinoć su otpočeli “Igorovi dani”, a u narednim danima igraće se i ostale predstave čiju režiju potpisuje Igor Vuk Torbica.

Ovom inicijativom, SNP želi da predstave Igora Vuka Torbice, koji je tragično okončao život 2020. u 33. godini, postanu potreba svakog pozorišta u Srbiji, a ne samo tradicija, i da manifestacija dobije kružni karakter i održava se u drugim gradovima.

“Mi smo imali tu sreću da je Igor, od 2018. do 2020. godine, čak tri puta radio u SNP-u, nažalost nije uspeo jednu predstavu da završi, a u nasleđe nam je ostavio predstave “Krvave svadbe”, kao i “Tartif” koju smo radili u koprodukciji sa Somborskim pozorištem. Bio je reditelj vanvremenskog talenta I nesvekidašnjeg dara, jedne spoljašnje i unutrašnje lepote, I to se itekako vidi u njegovim predstavama”, ispričao je direktor Drame SNP-a Milovan Filipović.

SNP organizuje i “Igorov dan” 28. februara kada je na repertoaru predstava “Bakhe” Narodnog teatra iz Bitolja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar