U trendu

U Vojvodini 194 projekta za kulturu nacionalnih manjina

NOVI SAD – Podsekretar Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Stanislav Radulović danas je uručio ugovore korisnicima koji su dobili sredstva na konkursu za finansiranje i sufinansiranje projekata od značaja za kulturu i umetnost nacionalnih manjina – nacionalnih zajednica u AP Vojvodini u 2022. godini.

Reč je o 194 projekta za koje je izdvojeno 15 miliona dinara.
„Posebno bih naglasio činjenicu da su za ovaj konkurs obezbeđena sredstva u iznosu od 15 miliona dinara, što predstavlja znatno povećanje u odnosu na prošlu godinu, kada je na toj poziciji bilo 8,6 miliona dinara“, rekao je Radulović i precizirao da upravo ovo povećanje sredstava govori o snažnoj podršci Pokrajinske vlade kulturi nacionalnih manjina.

Podsekretar Radulović je istakao da su ovim konkursom opredeljena sredstva za tri značajana segmenta.

Kako je naveo, prvi segment se odnosi na oblast savremenog umetničkog stvaralaštva i obuhvata književno, scensko, muzičko, muzičko-scensko, likovno primenjeno i multimedijalno stvaralaštvo, kao i programe gostovanja u zemlji i inostranstvu i nagrade za značajna ostvarenja u umetnosti.

Drugi segment, prema rečima podsekretara Radulovića, odnosi se na projekte sa ciljem zaštite, negovanja, prezentacije nematerijalnog kulturnog nasleđa: izvornog narodnog plesa, izvorne narodne pesme i muzike, narodnih običaja i verovanja, kao i na podršku očuvanju starih zanata.

Treći segment, rekao je Radulović, jeste podrška projektima u oblasti izdavačke delatnosti na jezicima nacionalnih manjina – nacionalnih zajednica za do sada neobjavl?ena izdanja knjiga i časopisa iz književnosti, umetnosti, društvenih i humanističkih nauka.

Radulović je naglasio da je, pored snažne podrške resornog sekretarijata brojnim konkursima iz kulture, informisanja i za verske zajednice, važno istaći činjenicu da se kontinuirana podrška daje i finansiranju zavoda za kulturu nacionalnih manjina.

I za tu namenu su povećana sredstva sa 312 na 390 miliona dinara, što još jednom potvrđuje, kako je rekao, opredeljenost Pokrajinske vlade da sačuva nacionalni i kulturni identitet svih nacionalnih manjina u AP Vojvodini.

Ovom prilikom podsekretar Stanislav Radulović uručio je ugovore predstavnicima: KUD-a „Petefi Šandor“ iz Budisave, KUD „Jokai Imre“ iz Novog Bečeja, Udruženju prosvetnih radnika Mađara u Vojvodini sa sedištem u Novom Sadu, Fondaciji za očuvanje naselja Torda iz Torde, Slovačkom vojvođanskom pozorištu iz Bačkog Petrovca, Udruženju bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“ iz Subotice, Udruženju velikog festivala folklora Rumuna iz Uzdina, NIU „Hrvatska riječ“ iz Subotice, NIU „Libertatea“ iz Pančeva, NIU „Ruske slovo“ iz Novog Sada, NIU „Ridne slovo“ iz Kule, Makedonskom informativnom izdavačkom centru iz Pančeva i drugim korisnicima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar