U trendu

U Vranju snimljeni prvi kadrovi filma „Mrak“ Dušana Milića

VRANJE – U Vranju su danas snimljeni prvi kadrovi psihološkog trilera „Mrak“ Dušana Milića, u koprodukciji pet zemalja: Srbije, Danske, Bugarske, Grčke i Italije, inspirisanog istinitom porodičnom dramom jedne srpske porodice na Kosovu, saopštili su producenti.

Osim Dankinje srpskog porekla Danice Ćurčić, ovih dana na jug Srbije polako stižu i ostale inostrane glumačke zvezde poput italijanskog umetnika Flavija Parentija, ovdašnjoj publici poznatog po ulozi u filmu Vudija Alena „Rimu s ljubavlju“, a producentkinja Snežana Van Hauvelingen za početak juna najavljuje dolazak još jednog poznatog američkog glumca, čije ime, međutim, zasad ne otkriva.

Radnja psiho-horora „Mrak“ dešava se u vreme „martovskog pogroma“ na Kosovu i Metohiji 2004. godine.

Obrađuje temu života u konstantnom strahu srpske devojčice Milice koja, pošto su joj otac i ujak nestali, ostaje sama s majkom i dedom u sablasnoj kući (koju je za potrebe snimanja filma izgradio čuveni scenograf Milenko Jeremić).

Porodicu čuvaju prijateljski nastrojeni pripadnici italijanskog Kfora čija prekomanda, ipak, menja sve…

U filmu se, osim nosioca glavnih uloga – Slavka Štimca, koji igra dedu Milutina, Danice Ćurčić koja je u ulozi ćerke Vukice i malene debitantkinje Mione Ilov koja na velikom platnu oživljava devojčicu Milicu, pojavljuju I Nikola Rakočević u ulozi sveštenika Dositeja, makedonski glumac Kole Angelovski, Slaviša Čurović i bosanska glumica Slađana Bukejlović.

Predstojećeg vikenda u Vranju će se glumačkoj ekipi pridružiti i Flavio Parenti, bogate umetničke biografije koji će u srpskom ostvarenju „Mrak“ glumiti italijanskog vojnika Kfora Mauricija.

„Mauricio je sa svojom vojskom u misiji zaštite srpskih civila na Kosovu I Metohiji. Proveo je nekoliko godina u određenom rejonu. Tu je došao u kontakt sa Srpkinjom Vukicom, čiju porodicu, između ostalih, štiti. Približno su sličnih godina i razvili su vremenom emotivni odnos“, opisuje scenarista I reditelj Dušan Milić ulogu koju će tumačiti Parenti, ne nagoveštavajući kakav će ishod njihov odnos biti na kraju.

Snimanje filma „Mrak“ trajaće do prvog jula u koprodukciji Srbije, Danske, Bugarske, Italije i Grčke, a podržali su ga: Filmski centar Srbije, Danski filmski institute, Filmski centar Bugarske, Italijanski regionalni fond “Fondo Audiovisio FVG”, Filmski centar Grčke, EURIMAGES fond Saveta Evrope, MEDIA kreativne Evrope i nacionalna danska televizija DRTV.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.