U trendu

„Ubistvo u Orijent Ekspresu“ premijerno 25. septembra u Vuku

BEOGRAD – Predstava “Ubistvo u Orijent Ekspresu” prema romanu Agate Kristi, u režiji Darjana Mihajlovića, biće premijerno izvedena 25. septembra na velikoj sceni pozorišta “Vuk Stefanović Karadžić” u Beogradu, u produkciji teatra za decu “Boško Buha”.

Zakazane su i dve pretpremijere – 23. i 24. septembra na istoj sceni „Teatra Vuk“ na Zvezdari, sva izvođenja su uveliko rasprodata, a najnovija pozorišna verzija kultnog romana odigrava se u Srbiji, prema dramatizaciji američkog autora Kena Ludviga.

Direkcija ovog dečjeg pozorišta danas je organizovala veoma neobičan susret sa medijima povodom premijere, jer je konferencija upriličena u garaži Plavog voza, u Topčideru, kao idealna scenografija za fatalni voz koji će čekati publiku na pozornici.

U predstavi prema prevodu teksta Ivane Dimić, igraju – Andrija Milošević, Viktor Savić, Borka Tomović, Lena Bogdanović, Jelena Trkulja, Katarina Gojković, Katarina Marković, Igor Damnjanović, Vladan Dujović, Stefan Bundalo i Miljan Prljeta.

Reditelj Darjan Mihajlović otkrio je razvojni put spremanja predstave, gde je prvi korak bio dobijanje autorskih prava od Fondacije „Agata Kristi“.

„Naša dramaturškinja Ivana Dimić je prva od svih položila težak ispit jer je prevela ovu dramatizaciju poznatog pisca Kena Ludviga, a iz Fondacije su tražili samo vrhunski prevod. Inače, autorska prava smo dobili pre Londona, tako da će Engleska posle Srbije gledati svoju verziju. Bićemo prvi u Jugoistočnoj Evropi koja igra „Ubistvo u Orijent ekspresu“, istakao je reditelj Mihajlović.

Do sada se ta dramatizacija igrala samo na Brodveju i u Nemačkoj, na sceni u Berlinu i kako je reditelj podvukao, to je jedini roman iz bogatog opusa Agate Kristi koji je Fondacija slavne spisateljice dozvolila za izvođenje u pozorištu.

„Naša predstava će biti jedna romansirana tragedija, melodrama sa elementima komedije, a naravno u osnovi je krimić, triler. Nismo menjali bilo šta, jer Agata Kristi je tako precizna i ne možete pobediti velikog pisca. Ceo voz staje u Srbiji, kod Lazarevca gde se onda odigrava kompletan zaplet. Pisao sam Kenu Ludvigu i on je oduševljen što se predstava radi baš u Srbiji gde je on smestio radnju svog komada“, zaključio je Darjan Mihajlović.

Radnja je smeštena u 30. godine prošlog veka i atraktivan gospodski voz Orijent Ekspres, je prinuđen da nepredviđeno zastane zbog ogromnog snega.
Događa se brutalno ubistvo, i put kući čuvenog detektiva Herkula Poaroa se pretvara u komplikovanu istragu ubistva.

Voz je pun osumnjičenih, a svaki od njih ima, naizgled, neoboriv alibi. Poaroov put počinje u Istanbulu, a ostatak priče dešava se u – Jugoslaviji, između Vinkovaca i Broda.

Andrija Milošević tumači upravo Poaroa, što je njegov povratak novoj ulozi u matičnom pozorištu nakon nekoliko godina.

„Nisam odavno imao tako kompleksnu a istovremeno predivnu ulogu, pravi rolerkoster emocija. Pravio sam od početka za sebe plan kako ću graditi ovu ulogu, na svoj način. U našoj predstavi ima puno akcije, emocija, misterije, svi zajedno smo pravili priču na sceni koja će sigurno sve oboriti“, uveren je Andrija, koji već godinama igra u hit predstavi „39 stepenika“ prema filmu reditelja Alfreda Hičkoka, takođe majstora trilera.

Popularni glumac je naveo da se on u koži Herkula Poaroa skroz transformiše, postane debeljuškasti čovečuljak sa brkovima i izraženim stomakom, i smatra da će to biti zanimljivo publici.

„Stvaramo predstavu na autentičan, umetnički način, biće to prava triler misterija koja vas obuzme i oduva poput košave. Scenografija je izvanredna, kao da ste već u vozu, kupei su dočarani, a kostimi su zaista nadrealni“, pun utisaka je bio Andrija Milošević.

Glumac Viktor Savić podsetio je na spomenuti hit „39 stepenika“ koji od 2015. godine igra u pozorištu „Boško Buha“ upravo sa kolegom Andrijom i otkrio da su obojica želeli i maštali da ponovo igraju žanr – triler.

„Veoma smo srećni i uzbuđeni što smo opet u donekle sličnoj priči, a publika znam da voli trilere, i nije mi jasno zašto se ovaj žanr ne igra često u teatru“, rekao je Savić.

Glumica Borka Tomović istakla je da su svi likovi u predstavi na ivici, da igraju gotovo pod visokom temperaturom, skoro do ključanja, te da svi glume strastveno, a uzbudljivo je za igranje kao i za publiku.

Lena Bogdanović je otkrila da je veliki fan Agate Kristi, da redovno na putovanja i odmor nosi njene romane i da je jednom prilikom pronašla podatak da je Ken Ludvig napisao dramatizaciju „Orijent ekspresa“.

„Tada je „Boško Buha“ tražilo novi tekst, za Večernju scenu, i sve se onda dešavalo munjevito – dobijanja prava, prevod, probe i evo do završetka predstave“, objasnila je Bogdanović.

Glumica Jelena Trkulja je ocenila da će predstava biti glamurozna i čarocna da su scenografija i kostimi vrhunski, te da je rad sa rediteljem i ekipom bilo pravo igralište, kao da igra utakmicu, iako smatra da je „čudesno netalentovana za sport“.

Glumac Igor Damnjanović je istakao da je u pitanju veliki naslov, sjajna ekipa i siguran je da će se komad dugo igrati, a Stefan Bundalo je naveo da je publika ovog puta detektiv koja otkriva ubicu sa njima na sceni.

Od 70 krimi romana Agate Kristi, u 33 dela je misteriju rešavao belgijski detektiv Herkul Poaro, poznat iz filmskih verzija.

Samo su Biblija i dela Vilijama Šekspira više prodavani od Agate Kristi, a njena drama „Mišolovka“, igrana davno i u Beogradskom dramskom pozorištu, u svetu drži svetski rekord – odigrana je 25 000 puta, kako je podvukla Ivana Dimić.

Ona je naglasila da je šest likova iz romana izbačeno u pozorišnoj verziji, te da je veoma uzbudljivo gledati neko njeno delo na sceni, jer romani nikada nisu ranije igrani na pozornici.

Autor pozorišne adaptacije Ken Ludvig, savremeni komediograf, našoj publici poznat po uspešnim predstavama „Tenor na zajam“ Narodnog pozorišta Sombor u režiji Olje Đorđević i „Mesec iznad Bafala“ NP Subotica, upravo Darijan Mihajlović.

Prema prevodu pozorišne adaptacije koji je napisala dramaturškinja i književnica Ivana Dimić, autorski tim čine – scenograf Vesna Popović, kostimograf Marina Medenica, scenski pokret – Milan Gromilić i scenski govor – Dijana Marojević.

U novije vreme, roman “Ubistvo u Orijent Ekspresu” dobio je 2017. godine filmsku verziju u režiji Keneta Brane, koji je i glumio detektiva Herkula Poaroa, sa kolegama – Mišel Fajfer, Penelope Kruz, Džoni Dep, Sergej Polunjin, Džudi Denč, Vilijam Defo, Derek Džekobi.

Naravno, mnogi pamte verziju reditelja Sidnija Lameta iz 1974. godine, gde su igrali Albert Fini, Šon Koneri, Lorin Bekol, Ingrid Bergman i drugi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.