U trendu

UBUS obeležava Svetski dan igre 29. aprila u Beogradu

BEOGRAD – Svetski dan igre se obeležava širom planete 29. aprila, a Udruženje baletskih umetnika Srbije (UBUS) tog dana šalje poslanicu izabranog domaćeg umetnika ili poslenika iz sfere umetničke igre.

Takođe, u petak će biti izvedeno više predstava umetničke igre i baleta u otvorenim i zatvorenim prostorima u Beogradu kao što su Narodno pozorište, Opera i teatar Madlenianum, Studentski park, Cvetni trg.

Ovogodišnji autor srpske poslanice je dr prof. Vera Obradović Ljubinković, koreografkinja, koreorediteljka i redovna profesorka Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.
Autorka je monografije „Jovanka Bjegojević: Ptico, ne sklapaj svoja krila“ u izdanju UBUS-a koja će uskoro biti objavljena i sa kojom će započeti obeležavanje jubileja – 100 godina baleta u Srbiji.

Na dan rođenja Žana-Žorža Novera (1727-1810), velikog reformatora baleta, širom sveta se 29. aprila organizuju brojne manifestacije posvećene igri, a ovu tradiciju uspostavio je CID UNESKO 1982. godine.

UBUS se pridružuje proslavi želeći da doprinese vidljivosti naših stvaraoca igrača, koreografa kojima je igra profesija i velika ljubav i strast.

Poslanicu u ime UBUS-a do sada su pisali istaknuti umetnici – Sonja Lapatanov, Vladimir Logunov, Milica Zajcev, Ivanka Lukateli, Ašhen Ataljanc, Svenka Savić, Ana Pavlović, Isidora Stanišić, Sanja Ninković.

Koreografkinja Vera Obradović Ljubinković, u poslenici pod nazivom “Igra kao imetak čovečanstva“ piše da je igra zdravlje i veselost kojom se pokazuje i nadilazi vlastita individualnost, a sve što ljudsku dušu tišti, uzburkava, progovara se telom koje u zanosu pleše i time sebe revitalizuje.

„Igrom oduvek ostvarujemo i učvršćujemo pripadanje zajednici, iskazujemo odnos prema čudu života i svim životnim ciklusima, ona je jezik skrivenih suština i imetak čovečanstva, jezik nastao pre govora pomoću koga se ostvaruje mistični dijalog sa prirodom i ljudima. Igra je svet i svet je satkan u njoj“, piše u poslenici.

Dalje Obradović Ljubinković podseća da je čuvena Maga Magazinović ukazivala da se plesanjem stiču psihička i etička obzirnost i da je upravo ona u Srbiju početkom 20. veka, donela novu umetnost i kulturu pokreta – modernu igru.

Publika je uz Magazinović preskočila čitave vekove, ceo period razvoja baletske umetnosti i prihvatila avangardno u pokretu, i Srbija je po tome jedinstvena, jer je razumela i primila modernizam u umetničkoj igri bez prethodne pripreme.

Obradović Ljubinković otkriva u poslenici da se tokom 2022. kada se navršava 40 godina od kada je Međunarodni dan igre počeo da se slavi, obeležava i 140 godina od Maginog rođenja, 115 godina od rođenja Smiljane Mandukić i puni 100 godina od prvog baletskog prikazivanja Glumačko-baletske škole na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

„Budimo učesnici u radosti i zaigrajmo nekonvencionalno i autentično, kako su i one činile. Zaigrajmo za sveopštu harmoniju i dobro. U ovom vremenu drastično izmenjenih načina komunikacije to je potrebnije nego ikada pre. Zato zaigrajmo u skladu sa drugima i sa svešću da igračkim korakom učestvujemo u društvenom i kosmičkom ritmu“, zaključila je koreografkinja Vera Obradović Ljubinković.

Povodom Svetskog dana igre, Institut za umetničku igru će izvesti baletski Gala koncert “Praznik igre” koji je posvećen plesu, radosti stvaranja igre i svim ljubiteljima pokreta, a čije finale će biti obeleženo izvođenjem drugog čina “Labudovog jezera” na Velikoj sceni Opere i teatra Madlenianum.

U koncertu 29. aprila će učestvovati studenti Instituta za umetničku igru, Kompanija Balet mladih a u ulozi Princa Zigfrida nastupiće premijerno Ahmed Yehia prvak Opere i baleta u Kairu.

Koncert će biti otvoren poznatim valcerom Čajkovskog iz baleta „Uspavana lepotica“, u koreografiji balet majstora, pedagoga i koreografa Amalije Mindrutiu.

Nakon toga će biti prikazane neke od čuvenih numera iz poznatih baleta – varijacija Rajmonde iz baleta „Rajmonda“, Španska igra iz baleta „Labudovo jezero“, “Pas de trois Odalisques” iz baleta „Korsar“.

U drugom delu koncerta kao spektakl premijerno će biti izveden drugi čin iz baleta „Labudovo jezero“ Petra Iljiča Čajkovskog.

Glavne uloge imaju – Nastasja Ivetić kao Odeta, Ahmed Yehia kao princ Zigfrid, dok će ulogu zlog čarobnjaka Rotbarta nositi – Ognjen Vučinić.

Plesna Kompanija Balet mladih je osnovana 2019. godine u okviru Instituta za umetničku igru, čiji je rukovodilac balet majstor rumunska umetnica Amalia Mindrutiu uz asistenciju i saradnju sa baletskim pedagozima Milicom Bezmarević i Milom Stijak.

Osim spektakla u Madlenianumu, Svetski dan igre 29.04. biće svečano obeležen velikim jubilejom – 200. izvođenje baleta “Ko to tamo peva” na pozornici Narodnog pozorišta u Beogradu.

U Studentskom parku će biti izvedena predstava “Drveće pleše” u produkciji nezavisne trupe DAH teatar, dok će umetnica Alisa Oravec postaviti instalaciju “Dva dela mene” na Cvetnom trgu u kućici Kulturnog centra Beograda, odmah preko puta JDP-a. Oravec je trenutno na doktorskim studijama Umetnička igra i performans na Institutu za umetničku igru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.