U trendu

Udruzenje kriticara o zabrani predstave „Kazimir i Karolina“

NOVI SAD – Predsedništvo Udruženja pozorišnih kritičara i teatrologa Srbije u današnjem saopštenju je ocenilo da „skorašnja dešavanja vezana za predstavu ‘Kazimir i Karolina’ Salašarskog pozorišta pojačavaju bojazan da se cenzura vraća u naš teatar“.

„Ovom pozorištu, naime, formalno nije zabranjeno izvođenje predstave, mogu je izvoditi u Kavilu kraj Bačke Topole, ali im je onemogućena turneja koja je suštinski deo rada ovog pozorišta i time je de fakto Pozorište suočeno sa cenzurom“, navelo je Udruženje.

U Udruženju tvrde i da su „razlozi za ovakvu odluku nejasni i sasvim očigledno vanpozorišni i nemaju nikakve veze sa dramskim delom koje je postavljeno na scenu, s pozorištem koje je dramu stavilo na repertoar ili sa umetničkim timom koji je realizovao predstavu“.

Predlažu zbog toga Nacionalnom Savetu mađarske nacionalne manjine da preispita donetu odluku i odobri Salašarskom pozorištu turneju da bi publika procenila domete i vrednost predstave.

U saopštenju su, između ostalog, naveli i da se protive bilo kakvom uplivu politike ili političkih kriterijuma u procenu pozorišnog, kao i svakog drugog umetničkog dela.

Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine pre neki dan je zatražio da Salašarsko pozorište iz Kavila prekine turneju sa predstavom „Kazimir i Karolina“, u režiji Roberta Lenarda, a po delu Edena fon Horvata, smatrajući da se u njoj koristi prost i neprimeren rečnik.

Salašarsko pozorište je potom saopštilo da prihvata zahteve Saveta da odustane od turneje, tako da će samo nastaviti da izvode predstavu u Kavilu svake večeri do 12. avgusta.

Pozorište je navelo da veruje da „gledaocima treba pružiti priliku da formiraju mišljenje“, i da su otvoreni za dijalog sa Nacionalnim savetim mađarske nacionalne zajednice kako bi zajedno pronašli „rešenje koje može sprečiti ovako teške situacije u budućnosti“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.