U trendu

Udruženje likovnih kritičara na onlajn konferenciji

BEOGRAD – Udruženje likovnih kritičara “AICA-Srbija” iz Beograda imaće onlajn konferenciju “Umetnička kritika druge polovine 20. veka u Srbiji i Jugoslaviji: Stanovišta, koncepti, rasprave” kao seriju tribina od 12. decembra do 10. januara 2021. godine.

Ovim projektom AICA- sekcija Srbije nastavlja prekinute niti diskusije o likovnoj kritici i teoriji, njenim značenjima, metodima i društvenim efektima.

Deo međunarodne mreže udruženja likovnih kritičara sa sedištem u Parizu, pokreće višegodišnji istraživačko-obrazovni projekat kritičke istorizacije likovne kritike u Srbiji i Jugoslaviji posle Drugog svetskog rata.

Pilot izdanje tog projekta ove godine će predstaviti šest izlaganja istoričara umetnosti, likovnih kritičara i teoretičara kulture i medija: Stevan Vuković, Jelena Stojanović, Vladimir Jerić Vlidi, Jelena Vesić, Maja Ćirić i Dejan Vasić.

Za razliku od ranijih monografskih pristupa likovne kritike, ovaj istraživačko-predavački serijal će pre svega postaviti naglasak na medijske, rodne i političke okvire u kojima se odvijaju kritički aktovi i formira kritika kao društveno delovanje.

Izlaganja će biti izvedena u video formatu, sa razgovorom na platformi ZOOM za 100 posetilaca i učesnika, a dan kasnije, snimak svakog predavanja će za širu publiku biti dostupan na AICA Srbija YouTube kanalu.

Urednice programa su Ana Ereš, Una Popović i Jelena Vesić kao Programski savet AICA-Srbija.

Usled ograničenog budžeta, izvođenje projekta su podržali članovi Udruženja likovnih kritičara AICA-Srbija svojim besplatnim radom i konstruktivnim entuzijazmom.

Konferencija će krenuti u subotu, 12. decembra od 18 sati, što je termin za sva predavanja, kada će mr Stevan Vuković govoriti na temu “Polemike oko pozicije kritike u tekstualnoj delatnosti MiškaŠuvakovića devedesetih”.

Narednog dana na programu onlajn je i predavanje dr Jelene Stojanović – “Tamo gde humanizam počinje, dogmatizam prestaje: Hladnoratovsko oko M.B.Protića, 1951-1965.”.

U subotu, 26. decembra, mr Vladimir Jerić Vlidi imaće temu – “O mogućnosti i nemogućnosti teksta Ježe Denegrija – Jedna nova perspektiva: kompjuteri i vizuelna istraživanja”.

Dr Jelena Vesić 27. decembra će predstaviti izlaganje “Critica acritica i jugoslovenski umetnički prostor: Umetnički događaj kao kolektivni čin”, čime je to kraj diskusija o umetnosti za godinu 2020.

I na kraju još samo dva predavanja u januaru – dr Maja Ćirić će 9.1. održati veče na temu “Autoriteti kao tvorci događaja u ustanovi umetnosti”, uz sagovornike – Katarina Ambrozić, Irina Subotić i Biljana Tomić, dok će 10. januar biti i poslednji dan, kada će konferenciju zatvoriti predavanje “Primenjena kritika Dunje Blažević” mr Dejana Vasića.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.