U trendu

Uhvaćeni radiotalasi iz galaksije daleke milijarde SG

MASAČUSETS – Astronomi sa Tehnološkog instituta u Masačusetsu (MIT) uhvatili su ritmični i ponavljajući radio signal iz galaksije udaljene milijardama svetlosnih godina od Zemlje, objavili su mediji u SAD.

Naučnici još nisu uspeli da odrede tačnu lokaciju ovih radio talasa, koji se ritmički ponavljaju slično otkucajima srca, ali sa mnogo dužom aplitudom od ranije uhvaćenih signala.

Astronomi sumnjaju da bi izvor ovih talasa mogle da budu neutronske zvezde, koje su nastale od jezgara džinovskih zvezda koje su prethodno kolabirale.

Signali se javljaju stalno i traju do tri sekunde, kažu istraživači, dok većina ovakvih radiotalasa traje samo nekoliko milisekundi.

„Naš tim je otkrio takozvane rafale radio talasa koji se ponavljaju svake 0,2 sekunde u jasnom periodičnom obrascu, slično kucanju srca, a traju skoro tri sekunde“, navodi se u saopštenju MIT-a.

Daniele Mikili, istraživač u Kavli institutu za astrofiziku i svemirska istraživanja MIT-a naglašava da su talasi imali i veoma precizne periodične pikove.

„Ne samo da su talasi veoma dugi, pošto traju oko tri sekunde, već je bilo periodičnih pikova koji su bili izuzetno precizni, emitujući svaki delić sekunde – bum, bum, bum – slično otkucajima srca. Ovo je prvi put da je sam signal periodičan“, rekao je Mikili.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.