U trendu

Ulaj tužio bivšu partnerku i saradnicu Marinu Abramović (Video)

Bivši umetnički i ljubavni partner svetski poznate umetnice performansa Marine Abramović, Frank Uve Lejsipen, poznatiji kao Ulaj tužio je ovu umetnicu jer smatra da je prekršila njegova autorska prava i da mu nije isplaćivala dogovorene sume.

Ulaj i Abramović su bili ljubavnici i saradnici na umetničkim projektima više od 10 godina. Rastali su se 1988. godine performansom „Ljubavnici“ na Kineskom zidu, prenosi „Gardijan“.

Oni su se 2010. godine videli ponovo tokom njenog performansa „Umetnik je uvek prisutan“ u Muzeju moderne umetnosti (MoMA) u Njujorku. Tokom ovog performansa posetioci galerije sede preko puta umetnice i gledaju je u oči, kada je Ulaj iznenada seo preko puta nje, ona je počela da plače i uhvatila ga je za ruke.

Sada, par godina nakon ovog emotivnog susreta, Ulaj je izneo tvrdnju da je umetnica prekršila njihov dogovor iz 1999. godine da dele zasluge oko zajedničkih radova, kao i prihode od prodaja reprodukcija.

On takođe tvrdi da je Abramović tražila od galerija da je najavljuju kao samostalnog umetnika oko njihovi zajedničkih radova, što je suprotno njihovom ugovoru i da mu je platila samo četiri puta za 16 godina.

„Ona nije samo bivši poslovni partner“, rekao je Ulaj za „Gardijan“. „Čitav naš opus postao je istorija. Nalazi se u školskim knjigama, ali ona je jednostavno odlučila da manipuliše time i da izostavi moje ime u zajedničkim radovima“.

Advokat Marine Abramović tvrdi kako se njegov klijent uopšte ne slaže sa tvrdnjama bivšeg partnera i da ne želi da ih komentariše.

„Moj klijent smatra da je ova tužba uvredljiva i da želi da nanese štetu njenoj reputaciji u javnosti“, rekao je advokat.

Prema navodima Ulaja, Marina Abramović i on nisu razgovarali godinama posle raskida, a uz posredovanje galeriste Šona Kelija u Njujorku, koji zastupa ovu umetnicu, sklopili su 1999. godine ugovor o načinu korišćenja zajedničkog opusa.

Ulaj je prodao svoju fizičku arhivu, uključujuci negative i slajdove, Abramovićevoj koja je, prema odredbama ugovora, imala pravo da ih koristi za reprodukcije, ali i obavezu da ga obaveštava o njima i prodaji.

Ugovorom je, kako navodi Ulaj, utvrđeno da 20 posto od prodaje zajedničkih radova dobija on, dok 30 ostaje njoj, a 50 dobija galerija.

Međutim, on sada tvrdi da je umetnica kršila ugovor i da je dobio znatno manje novca.

Umetnici će se naći na sudu sledećeg meseca u Amsterdamu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar