U trendu

Umetnici u promociji N. Sada kao Evropske prestonice kulture

NOVI SAD – Grad Novi Sad će za više od 50 dana postati Evropska prestonica kulture, a sada su specifičnu pozivnicu za posetu Srpskoj Atini 2022. godine, uputili Novosađani različitih profila kao promocija ideje da je kultura način života.

Balerine, ulični svirači, slikari, veslači, performeri, plesači, muzičari, boćari, fotografi i drugi zajedno su predstavili sve vrednosti i specifičnosti koje čine deo identiteta ovog grada i kao takve su i jedan od razloga za dobijanje prestižne titule – Evropske prestonice kulture 2022.

Kroz ono što najbolje rade, učenici Muzičke i baletske škole u Novom Sadu, članovi AKUD „Sonja Marinković”, mladi i već nagrađivani, kao i dokazani vizuelni umetnici, predstavili su na kreativan način raznolikost i bogatstvo Novog Sada.

Među tim umetnicima su – Aleksandar Bunčić, Pavel Surovi, Luna Šalamon, kao i tatu majstor Ivan Sabo, koji nosi epitet jednog od najboljih u Srbiji.

Dokazujući da kulturu kao način života ne čini samo umetnost, već i druge oblasti kao što je sport, ovoj atraktivnoj promociji grada pridružili su se i članovi Veslačkog tima “Danubius”, koji su prezentovali tradiciju Novog Sada stvorenu na obali Dunava.

Uključili su se i basketaši “3X3”, koji, ostvarenim uspehom prethodnih godina, ispisuju novu sportsku istoriju Novog Sada, mnogi plesači, kao i koreografkinja Marina Aranitović, koja je stekla višegodišnje iskustvo i uspehe u zemlji i u inostranstvu.

Posebnom novosadskom šarmu u promociji doprineli su ulični svirači – trupa “Bad Week”, koji su ove godine bili deo programa festivala “Kaleidoskop kulture”, kao i poznati boćari, koji decenijama u različitim delovima grada održavaju tradiciju jedne od najstarijih sportskih igara.

Isticanje Novog Sada kao evropske prestonice kulture 2022, pružio je i uspešan kompozitor Nemanja Mosurović, poznat po primenjenoj muzici za domaće igrane filmove i TV serije – „Četvrti čovek”, „Šejtanov ratnik”, „Beogradski fantom”, „Besa”, „Vojna akademija”.

Uz Mosurovića, prisutni su u ovom projektu i drugi filmski radnici sa međunarodnom karijerom – Aleksandar Adžić i Miloš Jaćimović.

Program Evropske prestonice kulture tokom 2022. godine obuhvatiće više od 4.000 domaćih, nacionalnih i evropskih umetnika koji će se predstaviti na 1.500 kulturnih događaja.

Više o celokupnom programu muzičkog, filmskog, pozorišnog, likovnog sadržaja, publika može pronaći na sajtu Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.