U trendu

Umetnička kolonija Krčedin od 4. do 7. jula

BEOGRAD – Dvanaesta međunarodna umetnička kolonija u Krčedinu biće održana od 4. do 7. jula u Domu porodice Jakšić u Krčedinu, a otvoriće je frontmen benda „Atomsko sklonište“ Bruno Langer.

Titulu „Ja, Krčedinac“ poneće, pored Langera, glumica i pevačica Snežana Savić, pisac i publicista, autor teksta pesme „Marš na Drinu“ Miloje Popović Kavaja, recitator koji proslavlja 50 godine karijere Vico Dardić.

U bogatom programu kolonije učestvovaće i glumac Marko Adžić, znameniti izvođač Branko Pražić, tamburaški orkestar „Dunavske zore“ iz Borova, kantautor iz Slovenije Džeri Mažgon, interpretator Todor Maletin, grupa „Šta bi bilo kad bi bilo“ stendap komičara Gorana Petrašina i Vojislava Mehandžića.

Specijani gosti kolonije biće rok grupe „NEA“ iz Slovenije i „Stare kuke“ iz Inđije.

Nastupiće i veliki broj književnika, među kojima Dragan Jovanović Danilov, Hava Pikas Koen, Martin Prebuđila, Aleksandar Čotrić, Jelena Ćirić, Mirjana Đapo, Aleksandra Radaković, Predrag i Miodrag Jakšić, Radoslav Tilger, Verica Preda, Gordana Vlajić.

Biće predstvaljen rad Vršačke afirmacije umetnika ARS i Beogradskog aforističarskog kruga.

Biće izvedene i pozorišne predstave „Pogledaj me“ i „Sve o ženama“.

Tokom pet dana na obroncima Fruške gore, slikaće i vajaće 64 umetnika iz Ukrajine, Mongolije, Poljske, Bugarske, Albanije, Rusije, Švedske, Austrije, Slovenije, Izraela, Italije, Hrvatske, Mađarske, Rumunije, Bosne i Hercegovine, Srbije…

Poseban akcenat ove godine je dat na učešću mladih akademskih slikara koji tek počinju da grade svoju umetničku karijeru, među kojima je i Siniša Matijević sa Korduna, koji i ako tek srednjoškolac, stiče poklonike širom regiona, svojim darom da slika portrete vezanih očiju.

U pratećem programu biće organizovana izložba slika sa prethodnih Umetničkih kolonija u Krčedinu.

Selektor slikarskog saziva i urednik programa je književnik Miodrag Mića Jakšić.

Kao i svake godine organizatori kolonije pokazaće društveno odgovorni i humani karakter manifestacije, uključujući se u program „Čep za hendikep“, za nabavku invalidskih kolica osobama sa hendikepom, a organizatorima ove humanitarne akcije biće uručen veliki broj čepova.

Kolonija se održava pod pokroviteljstvom Opštine Inđija, a u organizaciji udruženja „Moj Srem“ iz Krčedina i Umetničke grupe „Arte“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.