U trendu

Umetnost kroz vreme

Nedavno je objavljena raskošna monografija "Remek dela likovne umetnosti od antičkog doba do danas" koju su priredile Lučija Gasparini i Serena Marabeli. Sadrži zavidan izbor slikarskih i skulptorskih dela iz različitih međusobno veoma udaljenih istorijskih epoha i kultura. Slike i skulpture koje su se našle u monografiji svrstavaju se među najveća remek-dela svih vremena, a ujedno predstavljaju ključne momente u razvoju istorije umetnosti.
Kada se monografija detaljno pogleda, jasno je da namera autorki nije bila samo da se ugodi oku već i da se na svojevrstan način nahrani duh, da se u isto vreme doprinese još boljem razumevanju čuvenih slika i skulptura, a možda i da se skrene pažnja na neka druga, manje poznata dela. Bilo kako bilo, reč je o umetninama koje imaju ključnu ulogu u kulturama i istorijama kojima pripadaju. Odabrani primeri dolaze iz celog sveta i raznih razdoblja – od daleke prošlosti Tutankamonovog Egipta do Amerike Endija Vorhola. Naravno, ovakav proces podrazumevao je i neophodnu selekciju. Nijedna kultura ni razdoblje nisu svesno zanemareni, ali se, nažalost, mnogo šta moralo izostaviti da bi se istakli najvažniji momenti u istoriji umetnosti. Okretati listove ove knjige znači putovati kroz vreme i uživati u nekim od najvećih umetničkih postignuća mnogih kultura širom sveta.
Pored jedinstvenog umetničkog putovanja, čitaocima se pruža i prilika da otkriju večito nastojanje čoveka da se uhvati u koštac sa velikim temama kao što su priroda, božanstvo, lepota i svest o sopstvenoj egzistenciji. Te teme istraživali su mnogi umetnici, međusobno udaljeni kako u vremenu tako i u prostoru (ali i po umetničkom izrazu), ali svi oni čak i danas uspevaju da podstaknu duboke odgovore u oku posmatrača, da ih navedu na razmišljanje i da u njima izazovu snažne emocije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.