U trendu

„Upotrebi čoveka“ najviše nagrada na „Bucinim danima“

ALEKSANDROVAC – Predstava „Upotreba čoveka“ prema romanu Aleksandra Tišme, u režiji Borisa Liješevića, osvojila je sinoć najviše nagrada na 7. izdanju glumačkog festivala „Bucini dani“ u Aleksandrovcu, javila je direkcija ove manifestacije.

Na sceni Doma kulture „Milosav Buca Mirković“ svečanom dodelom nagrada „Zlatno zrno“ završen je pozorišni festival „Bucini dani“, na kome je publika u takmičarskom delu programa mogla da pogleda pet predstava, koje su sve redom bile pozdravljenje snažnim ovacijama.

Tročlani žiri u sastavu – glumica Isidora Minić (predsednik žirija), glumac Milorad Miki Damjanović i teatrolog Zoran Maksimović, jednoglasno je doneo odluku o ovogodišnjim dobitnicima „Zlatnih zrna“.

Glumački Grand Prix 7. festivala „Bucini dani“ osvojila je Marta Bereš za ulogu Vere Kroner u predstavi „Upotrebi čoveka“, rađenoj u bogatoj koprodukciji: festival Novi tvrđava teatar, Novosadsko pozorište/Ujvideki Szinhaz, Budva grad teatar i East West centar iz Sarajeva.

Najbolji mladi glumac je Ognjen Nikola Radulović, takođe iz „Upotrebe čoveka“, dok je „Zlatno zrno“ za najbolju žensku ulogu dobila Katarina Marković za komad „Rolerkoster“ Jelene Kajgo, u režiji Milice Kralj, produkcije Ateljea 212.

Najbolju mušku ulogu je ostvario Dušan Vukašinović ponovo za delo „Upotreba čoveka“, a nagradu za glumačku bravuru odneo je Teodor Vinčić za izvanrednu rolu humanoidnog robota u drami „Rolerkoster“.

Jedina nagrada koja nije glumačka jeste ona za produkciju, koja nosi ime još jednog viđenog Župljanina – Milana Minje Obradovića.

Prema odluci žirija, nagradu “Milan Minja Obradović” zaslužilo je Narodno pozorište iz Beograda za predstavu „Uspavanka za Aleksiju Rajčić“ po drami Đorđa Kosića, u režiji Juga Đorđevića.

Ovo je jedino priznanje van sveta glume, budući da je “Bucini dani” prvenstveno glumački festival osmišljen da vrednuje i nagrađuje glumačka ostvarenja.

Kao poklon nagrađenima i publici, izveden je sinoć kabare „Čeznem da vam kažem“ – autorski projekat glumca i člana žirija Milorada Mikija Damjanovića.

Nakon dvogodišnje pauze usled pandemije korona virusa, vođeni ogromnom željom publike da ponovo uživa u pažljivo selektovanim predstavama kao „zlatni presek“ pozorišne sezone, organizatori su, prema opštem utisku i komentarima, ispunili svoj zadatak.

To su, pre svega, visok umetnički standard u kriterijumima selekcije, brižljivo odabrani prateći programi, uz uspomenu na raskošno delo Župljanina – Čika Buce Mirkovića, u čiju čast je festival i osmišljen.

Milosav Buca Mirković (Aleksandrovac, 1932 – Beograd, 2013) bio je srpski i jugoslovenski esejista, književni i pozorišni kritičar, pesnik, antologičar i prozaista.

Apsolvirao je jugoslovensku književnost na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1956. godine, kada je počeo da se bavi književnom i pozorišnom kritikom. Bio je novinar i urednik u listovima „Mladost“ „Beogradska nedelja“, „Politika Ekspres“, a jedan mandat je proveo i kao upravnik Jugoslovenskog dramskog pozorišta (1974 – 1978).

Takođe je bio značajan kao urednik u Izdavačkom preduzeću “Prosveta” i u NIN-u (1978-1993), a dugo vremena je ostavio traga kao stalni teatarski kritičar „Politike ekspres“ i „Ilustrovane Politike“, i urednik književnog časopisa „Delo“.

Poslednjih decenija života najviše se posvetio teatru, ostavljajući značajne priloge o predstavama, ali i knjige o velikanima dramske umetnosti (Branislav Nušić, Milivoje Živanović, Zoran Radmilović, Mija Aleksić, Ljuba Tadić). Za sobom je ostavio mnoge zbirke poezije, knjige kritika i eseja, dela o pozorištu, antologije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.