U trendu

Upravni odbor Narodnog pozorišta podneo ostaku

Upravni odbor Narodnog pozorišta podneo je ostavku jer ni godinu dana posle završetka konkursa nije imenovan novi upravnik, iako je prethodnom vršiocu te dužnosti mandat istekao u oktobru 2014, saopštio je danas Upravni odbor.

Upravni odbor je podneo ostavku 17. marta, kako se u saopštenju navodi, „usled nezainteresovanosti Vlade Srbije za poštovanje zakonitosti rada Narodnog pozorišta“, jer kako se dodaje, nije želeo da učestvuje u urušavanju jedne od najznačajnijih ustanova kulture u zemlji.

U saopštenju se podseća da je Upravni odbor krajem avgusta prošle godine uputio dopis premijeru o tome da ni godinu dana posle okončanog konkursa za izbor upravnika i predloga kandidata koji je vladi Srbije dostavljen 9. marta, ali da nije dobio odgovor.

Podseća se i da je mandat vršiocu dužosti upravnika istekao u oktobru 2014. i da je, „ne želeći da učestvuje u nezakonitom stanju“ Upravni odbor obustavio rad i o tome obavestio vladu 12. oktobra prošle godine.

Do toga je došlo kako bi se još jednom ukazalo na dugotrajno nelegalno stanje vezano za upravu ove institucije kulture i da se ne daje legitimitet tom nezakonitom stanju, podseća se u saopštenju.

Upravni odbor je pismu premijeru Aleksandru Vučiću i ministru kulture Ivanu Tasovcu naveo i da je odlučio da odnese ostavku jer do promene stanja nije došlo ni pet meci posle obustave rada.

„Vlada i Ministarstvo nisu Upravnom odboru, zaposlenima u Narodnom pozorištu, niti široj javnosti, dali objašnjenje zašto to nije učinjeno, i zašto podržavaju nezakonito stanje koje, prema stručnoj proceni Upravnog odbora, dovodi do sistemskog urušavanja ove važne institucije“, dodaje se u pismu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.