U trendu

Uroš Đurić pred Novosađanima o Savi Šumanoviću

NOVI SAD – Vizuelni umetnik Uroš Đurić održao je danas u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu autorsko vođenje kroz izložbu „Sava Šumanović i evropski realizimi između dva svetska rata“.

„Ovo za mene predstavlja jedan izuzetan napor da se u jednom savremenom kontekstu razume razvojni put jednog velikog i značajnog autora, koji je koren modernosti u našoj sredini. Možemo slobodno da kažemo da je on veoma uticao na zagrebački krug modernih umetnika u kom se i on inače formirao školovanjem i boravkom“, rekao je Đurić.

On dodaje da je ciklus „Šiđanke“ Save Šumanovića njegov omiljeni ciklus umetnikovog stvaralaštva.

„Ceo ciklus od 39 slika je nešto najbolje što je urađeno u toj epohi. Prvo zato što odskače od svih normativa sredine i trendova koji su bili u tom trenutku zastupljeni kako kod nas tako i u svetu, i u velikoj meri je nadrastao sopstvena očekivanja o reprezentativnosti i značaju toga što je radio“, naglasio je Đurić.

Đurić je 2021. dobio likovnu nagradu „Sava Šumanović“ zbog ostvarenih visokih dometa tokom tridesetogodišnjeg delovanja, izuzetnih i specifičnih umetničkih ostvarenja kojima je posvećen u aktuelnom trenutku, te zbog ukupnog doprinosa umetnosti u Srbiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.