U trendu

Uručene nagrade laureatima Sterijinog pozorja

NOVI SAD – Žiri 67. Sterijinog pozorja odlučio je jednoglasno da Sterijina nagrada za najbolju predstavu pripadne predstavi „Poslednje Devojčice“ Maje Pelević, u režiji Kokana Mladenovića pozorišta „Deže Kostolanji“ iz Subotice.

Maja Pelević osvojila je nagradu za tekst savremene drame „Poslednje devojčice“ dok je nagrada za režiju pripala Kokanu Mladenoviću za istu predstavu.

Predsednik žirija je bio Slobodan Skerlić, reditelj, a članovi Milena Pavlović, glumica, Petar Mihajlović, dramski pisac, Slobodan Unkovski, reditelj i Zoran Maksimović, teatrolog.

Primajući nagradu Kokan Mladenović je rekao da ogroman deo nagrade pripada Ireni Popović, kompozitorki.

Sterijina nagrada za glumačko ostvarenje pripala je mladoj glumici Sanji Marković za ulogu Cmilje u predstavi „Čudo u Šarganu“ Ljubomira Simovića u režiji Jagoša Markovića Jugoslovenskog dramskog pozorište iz Beograda.

Publika je gromoglasnim aplauzom pokazala da je saglasna sa žirijem. Markovićeva je zahvalila na nagradi koju je dobila na početku karijere.

„Svako to priželjkuje još na akademiji, pa to bude daleko. I sinoć mi je bilo daleko i nestvarno, pa sam o tome i prestala da razmišljam, a onda kad dođe nenadano nagrada onda je puno srce, velika mi je čast“, kazala je Markovićeva.
Za ulogu prosjaka u predstavi „Čudo u Šarganu“ dobio je nagradu i Nenad Jezdić jednoglasnom odlukom žirija.

„Sa željom da će ovaj svet u kome živimo i kome pripadamo postati mesto gde ćemo samo stvarati čuda koja će biti deo naše ljubavi, razumevanja i tolerncije bez obzira na sve razlike, živi bili“, rekao je Nenad Jezdić primajući nagradu.

Aleksandar Srećković dobio je nagradu za ulogu Alojza Kavrana, Julijinog muža, pravnika u predstavi Godine vrana Siniše Kovačevića.

On kaže za Tanjug da je Sterijina nagrada možda jedina koja se dobija za konkretnu ulogu i da mu veoma znači.

„Sve nagrade su bitne i lepe zato što se neko potrudio da vas pogleda i da razmisli o tome šta ste radili. Sterijino pozorje možda ima i najjaču tradiciju u Jugoslaviji, pa zatim i u Srbiji i ima najviše standarde i kriterijume za sve kategorije u kojima se nagrade dodeljuju. Zadovoljstvo je kada se mučite, radite, kreirate i kad to napravite ljudi iz vaše branše i stručna publika kažu da zaslužujete pohvalu, ja se toj pohvali raduje“, kaže Srećković.

Vida Ognjenović, dobitnica je nagrade za životno delo „Hugo Klajn“.

Ova nagrada nije dodeljena dve godine, a uručuje je pet festivala uključujući i Sterijino pozorje.

„Delim ovu nagradu sa kolegama koji je nisu dočekali jer su rano otišli, sa mojim glumcima koji podnose moju usijanu nesavladivost. Delim je sa rodbinom i prijateljima koji me podržavaju kad grešim, delim je sa vama, draga publiko“, rekla Vida Ognjenocić.

Specijalna Sterijina nagrada Glumački ansambl pripao je predstavi „Poslednje devojčice“ Maje Pelević.

Prema mišljenu publike, najbolja predstava 67. Sterijinog pozorja je „Ja sam ona koja nisam“ Zagrebačkog kazališta mladih.

U čast nagrađenih odigrana je predstava „Hrkači“ Nikole Pejakovića u izvođenju Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar