U trendu

Uručene nagrade nagrade i povelje na Skupu slavista Srbije

BEOGRAD – Jubilarni 60. skup Slavista Srbije održan je danas uživo i u onlajn formatu preko platforme Zoom, na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, gde su dodeljene nagrade “Milka i Pavle Ivić”, kao i Povelje „Radovan Košutić“.

Svečani događaj je realizovan u organizaciji Slavističkog društva Srbije, a tema skupa je bila – „Slovenstvo i savremeni svet: čovek, jezik, kultura“.

Dvodnevni program će se nastaviti sutra u Ruskom domu, gde će se od 15 časova održati okrugli sto pod nazivom „Ruski jezik u Srbiji danas”.

Skup slavista Srbije po 60. put započeo je svečanim uručenjem nagrade „Pavle i Milka Ivić“ i Odbor za dodelu ovog priznanja nagradio je dve monografije: “Srpski leksički fond iz ugla polisemije: glagoli, imenice, pridevi” autorke Nataše Milanov i “Kategorija koncesivnosti u savremenom srpskom jeziku” Mijane Kuburić Macura.

Nagrade dodeljuje Slavističko društvo Srbije za najbolje slavističko lingvističko delo objavljeno u tekućoj godini.

Profesor Slobodan Remetić, istaknuti srpski lingvista, profesor univerziteta, akademik, ispred Odbora pročitao je detaljno obrazloženje za ove nagrade.

Tako je saopšteno da je knjiga laureatkinje Milanov najobimnije istraživanje iz srpskog jezika – višeznačne leksike u srbistici, što je znatno podiglo kvalitet samog dela, veoma ozbiljan poduhvat kao jedan od naučnih spomenika rečnika SANU, sa preciznim i objektivnim podacima, te može služiti kao primer uzornog naučnog stila u srpskoj nauci.

Monografija leksikografa Nataše Milanov zasniva se na doktorskoj disertaciji koju je autorka odbranila 2017. godine na Filološkom fakultetu u Beogradu , a koja je bila motivisana istraživanjem leksema s najvećim brojem značenja u prva tri toma Rečnika SANU.

Za dobitnicu Kuburić Macuru, obrazloženje nagrade kaže da je u pitanju dorada njene doktorske disertacije i poglavlja knjige su u saopštenju stručno analizirana.
Samo delo predstavlja uzornu monografiju, jer je pristup temi dosledno sproveden, uz razložno korišćenje literature, i prepoznaje se stilska i raznovrsna građa kao primerno vladanje pojmovno – ideološkim aparatom.

Nataša Milanov je izjavila da joj je velika čast imati nagradu koja nosi ime značajnih akademika, koju prima od Filološkog fakulteta u Beogradu gde je završila master i doktorske studije.

Laureatkinja za istraživačku knjigu “Srpski leksički fond iz ugla polisemije: glagoli, imenice, pridevi” istakla je da imena tih visoko priznatih jezičkih stručnjaka, predstavljaju vrednost prethodnih nagrađenih knjiga koje su zaslužile tu čast, i da svako sledeće delo obavezuje nagrađene da bude na tom nivou ili barem blizu tog kvaliteta.

Mijana Kuburić Macura se zahvalila Odboru na ovoj nagradi za njenu knjigu “Kategorija koncesivnosti u savremenom srpskom jeziku” (Univerzitet u Banja Luci, 2021).
Ona je podvukla da samo ime nagrade dovoljno govori o njenom značaju, te da je njoj velika čast, zadovoljstvo, ali i velika obaveza, odgovornost, podsticaj da se ubuduće radi bolje, više, vrednije.

Pavle Ivić (1924 – 1999) je bio srpski filolog, redovan član SANU, naučnik međunarodnog ugleda i najbolji srpski lingvista druge polovine 20. veka, redovan profesor Univerziteta u Novom Sadu i Beogradu. Njegova supruga Milka Ivić (1923-2011) je bila takođe profesor Univerziteta u Beogradu i Novom Sadu, član SANU i nekoliko inostranih akademija nauka.

Njih dvoje su bili najznačajniji srpski lingvisti, poznati, priznati i cenjeni u celom svetu lingvistike, gostovali su na univerzitetima Evrope, Amerike i Japana.

Takođe, dodeljene su i dve Povelje “Radovan Košutić” prema osnivaču srpskog univerziteta slavistike, laureatima prof. Petru Bunjaku za ukupan naučni doprinos slavistici i dr Aleksandri Kordi Petrović za njenu monografiju “Češki putopisi o Balkanu” (Savez slavističkih društava Srbije, 2021).

Tanja Gajev kao zamenik predsednika Slavističkog društva, pročitala je obrazloženje Odbora za nagradu (na čelu sa Ksenijom Končarević), istaknutom istraživaču na polju istočnih i zapadnih slovenskih jezika.

Rečeno je da je gospodin Bunjak nagrađen za svoj višedecenijski rad kao naučnika, pedagoga, autora raznih studija, rasprava, koja izlaze iz akademskih okvira, i ostavljaju duboki trag iz oblasti koje je obrađivao Radovan Košutić (1866-1949), srpski slavista i profesor.

Aleksandra Korda Petrović je drugi laureat Povelje “Radovan Košutić” za monografiju “Češki putopisi o Balkanu”, kao hronološki prikaz zanimanja čeških, istoričara, književnika, slikara, naučnika sa Balkanskog poluostrva.

Delo predstavlja više celina, gde spada uvod u vidu teorijskih osnova istraživanja putopisa, kao i zbornik radova – kako vidimo strane zemlje.
Dobitnici ove Povelje je veoma drago što je njena knjiga nagrađena tim priznanjem, jer je sam profesor Košut bio češki đak, dopisni član Slovenskih instituta u Pragu, dve godine je tamo i studirao.

Povelja počasnog člana Društva pripala je Dušanki Mirić, profesorki Rusistike na odseku za Slavistiku Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, dok su zahvalnice dobile profesorke ruskog jezika za 2021. godinu: Ksenija Radojčić iz Čačka, Mila Blagojević iz Rače, Kragujevac, i Zlatana Petrović iz Kruševca.

Na 60. skupu slavista Srbije, gde je tema „Slovenstvo i savremeni svet: čovek, jezik, kultura“ učestvovalo jeoko 70 referenata iz zemlje i inostranstva, a deo referata je bio posvećen uspomeni na naučno nasleđe preminulog slaviste prof. dr Predraga Pipera (1950-2021), akademika SANU.

Povodom jubilarnog Skupa slavista u Ruskom domu Beograda će 14. januara biti održan okrugli sto „Ruski jezik u Srbiji danas“ na kome će učestvovati školski nastavnici ruskog jezika, univerzitetski nastavnici, predstavnici Ruske ambasade i Ruskog doma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.