U trendu

Uručene nagrade Vukove zadužbine

BEOGRAD – Tradicionalne nagrade „Vukove zadužbine“ uručene su danas za nauku Marku Nediću za knjigu ogleda o srpskoj prozi „Kritički opisi“ i za umetnost Jeleni Kovačević za knjigu pesama „Stradanja“.

Dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti Slobodan Grubačić je u obrazloženju odluke o nagradi Nediću istakao da su „njegovi tekstovi su istovremeno promišljeni i provokativni, nacionalni i evropski, tradicionalni, ali se raduju književnim eksprimentima“.

„Ovo je jedna od knjiga, za koje bi Isidora Sekulić rekla da pored njih čovek zaboravi da drugi možda drugačije misle, i da bi možda i sam mogao drukčije misliti“, rekao je Grubačić u svečanoj sali doma „Vukova zadužbine“.

Nedić je u govoru rekao da se „danas mnogo izrazitije nego u ranijim književnim vremenima, potvrđuje zapažanje da su pisci koji su istovremeno koristili sredstva i inovatovnih i standardnih proznih postupaka mnogo uspešnije ostvarivali složenu umetničku sliku, nego što su to mogli postići
korišćenjem isključivo jednog tipa književnog izraza“.

Akademik Svetislav Božić je o nagrađenoj zbirci rekao, između ostalog, da je „lirski ton pesnikinje sveobuhvatni amalgam bola, koji je uvek artikulisan svetrajućim lajt motivima opraštanja kojima moraju da prethode pokajanja“.

„Nema poznavanja jednog naroda, bez poznavanja njegove duše. Nju treba otvoriti, u njene vekove zaroniti i čuti one koji su pre nas ovom zemljom hodili. A poslušanje i podvig pesnika je u tome da osluškuje, poznaje, pokazuje tu dušu, da je svojim delom čini lepšom, da je njime čuva, vraćajući je sa stranputica na izvor iz koga potiče“, rekla je u obraćanju Kovačević.

Nedićeve „Kritičke opise“ objavila je akademska knjiga, a „Stradanja“ Kovačević Udruženje građana „Jadovno 1941.“ iz Banja Luke. Donator nagrade je Grad Loznica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar