U trendu

Uručene „Vukove nagrade“ za 2021. godinu

BEOGRAD – Kulturno-prosvetna zajednica (KPZ) Srbije uručila je danas 58. „Vukove nagrade“ za naročite rezultate u stvaralačkom radu na širenju kulture, obrazovanja i nauke brojnim dobitnicima na svečanosti u Predsedništvu Srbije.

Vukove nagrade za 2021. godinu dobili su književnik i publicista Stojan Berber, novinarka, urednica i književnica Dušica Milanović, Narodni orkestar Radio-televizije Srbije, likovni umetnik Božidar Plazinić i dramski pisac Stojan Srdić.

Nagrađeni su i istoričar umetnosti i likovni kritičar Sava Stepanov, muzejska savetnica i kustoskinja Slavica Stefanović, književnik i izdavač Ratko Stoiljković, akademski slikar Dobri Stojanović i režiser i scenarista Milan Šarac.
„Posao žirija nije bio lak zato što smo zaista imali neuobičajeno veliki broj veoma kvalitetnih predloga – 78. Bilo je odista teško da se odlučimo, u nekim oblastima odlučivale su nijanse. Sve odluke su donete jednoglasno“, istakao je predsednik žirija Darko Tanasković.

Na predlog žirija Izvršni odbor Kulturno- prosvetne zajednice Srbije odlučio je jednoglasno da „Izuzetnu Vukovu nagradu za 2021. godinu“ dobiju književni kritičar i teoretičar Jovan Delić, književni istoričar i teoretičar Dušan Ivanić i istoričar Predrag J. Marković.

Od institucija „Izuzetnu Vukovu nagradu za 2021. godinu“ primili su predstavnici Gimnazije „Žarko Zrenjanin“ iz Vrbasa, Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore iz Podgorice i časopisa „Borba“ iz Beograda.

U ime dobitnika prisutnim zvanicama i novinarima u Predsedništvu Srbije obratio se Marković, koji je istakao da je „čast dobiti ‘Vukovu nagradu'“, kao i da je i danas potreban novi Vuk „da prepozna šta je to u našoj kulturi i tradiciji osobeno i naše, a kadro da zaprepasti svet“.

Marković je upozorio da se „i danas gasi identitet najbogatijih i najuspešnijih Srba u rasejanju, kao što se desilo Srbima trsta, Slavjanoserbska ili Sent Andreje“.

„Ako uspemo da kao Vuk od savremene srpske kulture napravimo svetsku atrakciju, uspećemo da nova pokoljenja naših iseljenika vežemo za tradiciju predaka. Što bi rekao Milovan Vitezović nekakav sajber ‘Vuk naš nasušni’ nam treba kao hleba, za opstanak naše kulture i tradicije“, ocenio je Marković.

Pojedincima dobitnicima „Vukove nagrade“ pripale su diplome, rad slikara Radomira Stevića Rasa, plakete sa likom Vuka Stefanovića Karadžića, rad vajara Nebojše Mitrovića, kao i novčani iznos, slika i knjiga. Predstavnicima ustanova uručene su diplome i plakete sa Vukovim likom.

Žiri „Vukove nagrade“ činili su pored Tanaskovića i Vitezovića, i Živorad Ajdačić, Zoran Gutović, Uroš Dojčinović, Bora Dugić, Selimir Radulović, Elizabeta Ristanović i Radovan Trnavac Mić, a odluke su donete na sednici 23. decembra 2021. godine.

U svom pozdravnom govoru generalni sekretar KPZ Srbije Ajdačić podsetio je da nas je od prethodne dodele „zbog virusa koji je okupirao svet napustio veliki broj umetnika, saradnika u kulturi i dragocenih saradnika“, čija će imena „zauvek ostati zabeležena u srpskoj kulturi“.

„I sada se njima ponosimo. I ovogodišnjim dobitnicima i svima onima, iz svakog kutka Srbije, koji su se upisali u knjigu najvećih, čekajući one koji su možda slučajno izostali iz ovog letopisa i one koji tek stvaraju svoj put“, rekao je Ajdačić.

Pomoćnica ministarke kulture i informisanja Slavica Trifunović u svom govoru je istakla da je „Vukova nagrada“ „zalog budućnosti Srbije i srpskog nacionalnog prostora“ i „pokazatelj neiscrpnog kulturnog bogatstva moderne Srbije, oličenog u delima dobitnika“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar