U trendu

Uručenjem nagrade Miri Banjac danas počinje Somborski film

SOMBOR – Treći Somborski filmski festival, na kome će biti prikazano 13 filmova u četiri selekcije, počinje danas uručenjem nagrade „Specijalni Ernest“ glumici Miri Banjac za dosadašnji i budući doprinos dobrim filmovima.

Nagrada će biti uručena u Atrijumu Gradske kuće, gde će biti i prikazan film „Koncentriši se, baba“ reditelja Pjera Žalice, u kome Banjac igra glavnu ulogu, a na svečanom zatvaranju festivala 16. jula ta nagrada će biti uručena i prošlogodišnjem dobitniku glumcu Slavku Štimcu, saopštili su danas organizatori.

Kako je najavljeno, u okviru Glavnog programa u Atrijumu Gradske kuće biće prikazani filmovi „Koncentriši se, baba“, „Oaza“ Ivana Ikića, „Mater“ Jure Pavlovića, „Undine“ Kristijana Pecolda i „Znoj“ Magnusa fon Horna, a žiri ove selekcije čine glumci Petar Strugar i Marija Bergam, i filmski producent Filip Feti Dautović.

Selektor festivalskog programa je Dejan Dabić, a u okviru druge po važnosti „Selekcije mladih autora“ naći će se tri filma koji su „doneli svež rediteljski pristup u domaćoj kinematografiji“, a to su „Lihvar“ Nemanje Ćeranića, „A.S. (25)“ Milene Grujić i „Ivana Grozna“ Ivane Mladenović, koji će biti prikazani u Kabareu Narodnog pozorišta Sombor.

Programska celina „Panorama švedskog filma“, realizovana u saradnji sa ambasadom Švedske, u dvorištu Gradskog muzeja predstaviće ostvarenja „Brit-Mari je bila tu“ rediteljke Tuve Novotni i „Sune vs Sune“ Jona Holmberga, čije su projekcije održane na značajnim evropskim filmskim festivalima prethodnih godina.

„Selekcija ‘Kad bi Sombor bio Holivud’ posvećena je ostvarenjima s osvrtom na značajne događaje i ličnosti iz prošlosti Sombora, ali i iz istorije naše zemlje.

U Atrijumu gradske kuće biće prikazani filmovi „Dara iz Jasenovca“ Predraga Antonijevića, „Porajmos“ Gorčina Stojanovića i „Žućko – priča o Radivoju Koraću“ Gordana Matića, kaže se u saopštenju.

U pratećem programu Trećeg somborskog filmskog festivala biće održan koncert rok grupe Lav hanters, prezentacije izdavaštva Niškog kulturnog centra i Filmskog centra Srbije, radionica „Kako se gleda film – mala škola bontona“, i nastup Žarka Stepanova i benda Bre.

Ulaz na sve programe je besplatan, a projekcije filmova i prateći programi će se održavati u Atrijumu Gradske kuće, Dvorištu Gradskog muzeja Sombor, Kabareu Narodnog pozorišta Sombor, i na Trgu Svetog Đorđa. Organizator festivala je Kulturni centar „Laza Kostić“ Sombora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.