Uzbudljivi eksperimenti u video avanturama na Festivalu nauke

BEOGRAD – Uzbudljivi eksperimenti, zanimljive video avanture i niz drugih premijernih sadržaja čekaju posetioce ovogodišnjeg, virtuelnog Festivala nauke, koji će se od 17. do 20. decembra održati na platformi www.festivalnauke.rs.
Prilagođavajući se novonastalim okolnostima, ovogodišnji Festival nauke odlučio je da kroz najrazličitije interaktivne sadržaje približi nauku posetiocima svih uzrasta, ali i da ih u potpunosti opremi za izvođenje naučnih eksperimenata kod kuće.

Na taj način interaktivno druženje koje je prethodnih godina obeležilo festivalske dane dobiće sasvim novu dimenziju, a umesto tradicionalnih dolazaka na festival iz cele Srbije, naučna ekipa posetiće virtuelnim putem publiku širom zemlje.

Četiri su festivalska dana, a jedna od programskih celina „Uradi sam“ predviđa niz različitih formata uz pomoć kojih će posetioci festivala moći da svoj dom pretvore u pravu naučnu laboratoriju.

Planirani su takođe Naučna kuhinja, video serijal Hana i mama i drugi materijali dostupni za besplatno preuzimanje sa pregršt preporuka, saveta i instrukcija kako određene eksperimente izvoditi potpuno bezbedno i u kućnim uslovima.

Specijalno za ovu priliku deo pomenutog sadržaja obezbedio je i Edinburški naučni festival, najveći naučni festival u Evropi!

Video avantura naziv je još jedne od programskih celina, koja će uz do sada popularne festivalske video serijale kao što su „Eksperimenti za čistu desetku“ ili „Superheroji nauke“ premijerno prikazati niz novih video serijala.

U okviru ovog programa, naučni centar Fenomen povešće posetioce festivala na turu kroz Malu fabriku života, otkrivajući kako funkcionišu i zbog čega su toliko neverovatne ćelije koje čine naše organizme.

Centar za promociju nauke upustiće se u naučno debatovanje i kroz nekoliko video epizoda predstaviti međunarodni projekat Odyšey, nesvakidašnju obrazovnu avanturu evropskih učenika i nastavnika.

Centar za stručni i naučno-istraživački rad studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu kroz serijal Prevencijom protiv kovida baviće se razbijanjem mitova koji kruže u vezi s aktuelnom pandemijom.

Njihove kolege sa Stomatološkog fakulteta otvoriće vrata Najbezbolnijeg kutka festivala u kojem će objasniti koje sve to probleme rešava i na koje načine nam pomaže anestezija.

Farmaceutski fakultet svoju video priču nazvao je Čarobni put jedne tablete, a u njoj će otkriti šta se sve dešava u našem orgnaizmu kada popijemo lek.

Institut za nacionalnu i međunarodnu bezbednost predstaviće Telefon agenta 007, otkrivajući kojim aplikacijama i softverima mora da bude opremljen telefon jednog domaćeg tajnog agenta.

„Uhvati Drumsku strelu“ priča je koja donosi Formula Student Tim „Drumska strela“, a koja predstavlja po mnogo čemu nesvakidašnje vozilo koje su projektovali i izradili beogradski studenti.
Celokupan program ovogodišnjeg Festivala nauke, na kojem rade saradnici iz cele Evrope, biće u potpunosti besplatno dostupan tokom četiri dana trajanja festivala. Nakon toga, deo programa ljubitelji nauke će moći da istražuju tokom narednih godinu dana.

Festival nauke je najveći događaj u Jugoistočnoj Evropi koji se bavi promocijom nauke i obrazovanja. Misija festivala jeste podsticanje obrazovanja u društvu, kroz savremene i zanimljive metode.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.