U trendu

Vajar Kuzmanović: Restauracija Pobednika bila veliki izazov

BEOGRAD – Vajar Zoran Kuzmanović koji je radio na restauraciji Pobednika kaže da je to bila velika odgovornost i izazov, jer je ta skulptura simbol Beograda i uživa status kulturnog dobra.

Pobednik će danas biti vraćen na staro mesto, na postament na platou Gornjeg grada Beogradske tvrđave, gde je prvobitno postavljen pre 92 godine.

Kuzmanović za „Politiku“ kaže da je spomenik bio u alarmantnoj poziciji i da je bio poslednji trenutak za njegovu restauraciju.

Navodi i da je statua Pobednika bila izuzetno komplikovana za restauraciju.

„Radovi koji su izvršeni na površini forme skulpture vezani su isključivo za očuvanje spomenika koje je značilo precizno skidanje slojeva naslaga oksida i apsolutno nikakvih intervencija nije bilo na samoj bronzi, osim na mestima koja su imala mehanička oštećenja, rupe od metaka“, rekao je on.

Objašnjava da je spomenik liven iz delova i spajan gvozdenim šrafovima koji su od vode i vlade korodirali, a te veze su vremenom popustile.

„Najveći problem je bio što su skoro svi šrafovi kojima su stopala vezani za plintu, popustili i zbog toga se Pobednik klimao, a klimao se i soko u ruci i mač“, kaže Kuzmanović

Sanacija svih tih kontakata od kojih je skulptura sastavljena bila je komplikovana.

On navodi da su svi šrafovi zamenjeni ili su napravljeni trajni zavari između bronzanih delova, a donja zona skulpture je ojačana tako da je sada njegova statika rešena.

Pobednik je imao i više od 30 rupa od metaka na sebi i one su zatvorene zavarivanjem, a bilo je oko 100 ulubljenja na površini i skoro toliko intervencija unutar skulpture.

„Skulptura je postala prvenstveno simbol grada i naravno da je za vreme restauracije nedostajala. Briga oko toga šta je sa skulpturom dok se ona ne vrati bila je očigledna i logična“, rekao je Kuzmanović za „Politiku“.

On kaže i da je Ivan Meštrović bio odličan vajar, a Pobednik je monumentalna skulptura koja ima jaku stilizaciju i rađena je sa jakom ekspresijom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar