U trendu

Vakcine protiv raka i bolesti srca spremne do kraja decenije

LONDON – Američka farmaceutska kompanija Moderna saopštila je da je uverena da će njene vakcine za rak, kardiovaskularne i autoimune bolesti i druga stanja biti spremne do 2030. godine.

Glavni medicinski direktor Moderne Dr Pol Barton rekao je da veruje da će ta firma moći da ponudi takve tretmane za „sve vrste bolesti“ za samo pet godina.

Prema pisanju Gardijana, kompanija, koja je proizvela vodeću vakcinu protiv korona virusa, razvija vakcine protiv raka koje ciljaju različite tipove tumora.

„Imaćemo tu vakcinu i ona će biti veoma efikasna i spasiće stotine hiljada, ako ne i milione života. Mislim da ćemo moći da ponudimo personalizovane vakcine protiv više različitih tipova tumora ljudima širom sveta,“ istakao je Barton.

On je takođe rekao da bi više respiratornih infekcija mogle biti pokrivene jednom injekcijom, omogućavajući ugroženim ljudima da budu zaštićeni od kovida, gripa i respiratornog sincicijalnog virusa (RSV) – dok bi terapije bazirane na informacionoj RNK (mRNA) mogle biti dostupne za retke bolesti za koje trenutno ne postoje lekovi.

Ove terapije funkcionišu tako što uče ćelije kako da naprave protein koji pokreće imuni odgovor tela na bolest.

„Mislim da ćemo imati terapije zasnovane na mRNA za retke bolesti koje su ranije bile neefikasne i mislim da ćemo se za 10 godina približiti svetu u kome je moguće identifikovati genetski uzrok bolesti i relativno jednostavno ga korigovati uz pomoć tehnologije zasnovane na mRNA,“ rekao je Barton.

Kako je naveo, molekul mRNA daje instrukcije ćelijama da prave proteine, a vakcina protiv raka zasnovana na mRNA bi upozorila imuni sistem na rak koji već raste u telu pacijenta, tako da može da ga napadne i uništi, a da ne ošteti zdrave ćelije.

Ovo, kako je dodao, uključuje identifikaciju fragmenata proteina na površini ćelija raka koji nisu prisutni u zdravim ćelijama, i za koje je najverovatnije da će pokrenuti imuni odgovor, a zatim stvaranje delova mRNK koji će uputiti telo kako da ih proizvede.

Lekari uzimaju biopsiju tumora pacijenta i šalju ga u laboratoriju, gde se njegov genetski materijal sekvencira da bi se identifikovale mutacije koje nisu prisutne u zdravim ćelijama, piše britanski list.

Algoritam mašinskog učenja zatim identifikuje koje su od ovih mutacija odgovorne za pokretanje rasta raka.

Vremenom, takođe saznaje koji će delovi abnormalnih proteina koje ove mutacije kodiraju najverovatnije izazvati imuni odgovor.

Zatim se mRNA za najperspektivnije antigene proizvode i pakuju u personalizovanu vakcinu.

Barton je rekao da se ova terapija može primeniti na sve vrste bolesti, kao i da je pandemija ubrzala razvoj ove tehnologije, s obzirom na to da je omogućila veću proizvodnju velikih količina vakcina za kratko vreme.

Moderna je u januaru objavila rezultate ispitivanja u kasnoj fazi svoje eksperimentalne mRNA vakcine za RSV, koja je, kako je navedeno, bila 83,7 odsto efikasna u prevenciji najmanje dva simptoma, kao što su kašalj i groznica, kod odraslih od 60 i više godina.

Na osnovu ovih podataka, američka Uprava za hranu i lekove (FDA) odobrila je ubrznau regulatornu reviziju ove vakcine, kao i vakcine protiv raka, na osnovu nedavnih rezultata kod pacijenata sa rakom kože.

Američka farmaceutska kompanija Fajzer, koja je takođe započela kliničko ispitivanje vakcine protiv gripa zasnovane na mRNK , u saradnji sa nemačkim BajonTekom će se fokusirati i na druge zarazne bolesti.

Naučnici, međutim, upozoravaju da će ubrzani napredak u poslednje tri godine, biti uzaludan ako se ne održi visok nivo investicija, piše Gardijan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.