U trendu

Vanušić: Neće biti javne prodaje Memorijalnog kompleksa „Boško Buha“

BEOGRAD – Pomoćnica ministra za kulturno nasleđe i digitalizaciju Danijela Vanušić sastala se danas sa predstavnicima Inicijative za obnovu Memorijalnog kompleksa „Boško Buha“ na Jabuci kod Prijepolja, saopštili su iz Ministarstva kulture.

Vanušić je na sastanku naglasila da je Ministarstvo kulture posvećeno pronalasku odgovarajućeg rešenja za revitalizaciju ovog memorijalnog kompleksa spomenika kulture od izuzetnog značaja.

Vanušić je ukazala da je stav Ministarstva kulture da neće biti javne prodaje Memorijalnog kompleksa „Boško Buha“ s obzirom da se radi o kulturnom dobru od izuzetnog značaja koje po zakonu ne može biti predmet prodaje bez prethodno pribavljenih saglasnosti nadležnih organa i institucija, zbog čega je Ministarstvo u dva navrata već obustavilo javnu licitaciju.

Na sastanaku je ukazano da je Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, kao nadležna ustanova zaštite, izvršila uvid u stanje Memorijalnog kompleksa „Boško Buha“ na Jabuci i radi na utvrđivanju mera zaštite, prikupljanju celokupne neophodne tehničke i istoriografske dokumentacije u cilju pripreme detaljnog Programa zaštite, revitalizacije i uređenja kompleksa, na osnovu koga će biti donet dinamički plan aktivnosti u cilju zaštite i očuvanja ovog Memorijalnog kompleksa.

Vanušić je napomenula da će Ministarstvo u saradnji sa Republičkom direkcijom za imovinu, Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ministarstvom finansija raditi na rešavanju imovinsko-pravnih pitanja.

S obzirom da je zaštita ratnih vojnih memorijala regulisana zakonom koji je u nadležnosti Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja, sva pitanja će se rešavati u zajedničkoj saradnji.

Na sastanaku je naglašeno da je značajno da se paralelno sa rešavanjem imovinsko – pravnih pitanja radi na studiji izvodljivosti koja će ukazati na najbolja rešenja u vidu dalje namene ovog kompleksa i njegove samoodrživosti.

Na sastanku je dogovoreno da će Inicijativa za obnovu Memorijalnog kompleksa „Boško Buha“ učestvovati u predlaganju najboljih rešenja za razvoj turističkih i obrazovnih programa namenjeni deci i mladima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.