U trendu

Varalica velikog stila

Nedavno je izašlo treće dopunjeno izdanje knjige "Siluete starog Beograda" Milana Jovanovića-Stojimirovića (1898-1966), novinara, književnika, diplomate i političara. Kao izuzetno ugledan i radoznao čovek, bio je u vezi sa mnogim poznatim ljudima, "kolenovićima" i starim porodicama Srbije, znao njihov intimni život, mnoge tajne naše burne istorije, proučavao našu kulturnu prošlost i ispisivao izuzetno zanimljive tekstove o poznatim i nepoznatim ličnostima negdašnjeg Beograda. Na granici književnosti i istoriografije, ali faktografski vrlo pouzdani, jer su zasnovani na arhivskoj i dokumentarnoj graši, pisani u najboljoj tradiciji beogradskog stila – ovi tekstovi čitaju se sa velikim zanimanjem i uzbuđenjem.
Među junacima "Silueta" su kapetan Miša, Radoje Domanović, dr Laza Paču, Josif Pančić, Jovan Cvijić, Branislav Petronijević, Milan Kašanin, Ilija Kolarac, Laza K. Lazarević, Petar Kočić, Mihailo Petrović Alas, Ljuba Nenadović… U novom izdanju data su dvadeset i četiri do sada neobjavljivana teksta, koja su pronađena u zaostavštini Dušana Apapadopulusa, naslednika autorskih prava Milana Jovanovića – Stojmirovića. Među njima je posebno zanimljiva priča o danas zaboravljenom Vojislavu Petroviću Gramatikusu, koji je smatran jednim od najvećih prevaranata velikog stila s početka 20. veka, rado viđenog u visokim krugovima u čemu mu je najviše pomogla činjenica da je govorio šest jezika, kao i desetak dijalekata. Kako beleži Stojmirović, u pitanju je bio veoma darovit čovek koji nije imao meru svojih mogućnosti. Trošio je preko mere, najviše na žene i dobru kapljicu, na svojim putovanjima je nosio lažna akreditovana pisma predstavljajući se kao ambasador Jugoslavije, na osnovu kojih je zaključivao trgovinske ugovore i razne druge aranžmane. Bio je sjajan zabavljač u društvu, vešt na kartama i u mađioničarskim trikovima, prelepo recitovao stihove francuskih pesnika, neumorni udvarač…
Kada je otkriven, postao je "slavan" u svetskoj štampi, koja je pisala o njemu kao čoveku koji je nadmudrio diplomate i državnike, učinivši ih smešnim. Oko 1930. godine pronađen je mrtav u Beču u svojoj hotelskoj sobi, ali nikada nije utvrđeno da li je izvršio samoubistvo ili je platio glavom radeći za neku od moćnih obaveštajnih službi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.