Vasa Stajkić i Dušan Svilar novi „Fantomi iz Opere“

BEOGRAD – Vasa Stajkić i Dušan Svilar od kraja marta igraju u altrernaciji naslovnu ulogu u svetskom hit mjuziklu „Fantom iz Opere“ na sceni Pozorišta na Terazijama.

Ovim potezom menadžment Pozorišta na Terazijama želeo je da osveži broj vrhunskih umetnika koji nastupaju u njihovim predstavama.

Vasa Stajkić je bariton i dobitnik je brojnih nagrada, među kojima i nagrade AP Vojvodina za najdarovitijeg mladog umetnika, nagrade Akademije umetnosti Novi Sad za postignute rezultate u umetnosti, kao i više godišnjih nagrada Srpskog narodnog pozorišta, čiji je član od 2000. godine i gde je ostvario preko 30 uloga u više od 400 predstava.

Nastupao je u Norveškoj, Italiji, Nemačkoj, Austriji, Slovačkoj, Poljskoj, Francuskoj i Bosni i Hercegovini.

Stajkić je Tanjugu kazao da da je sasvim slučajno dospeo na scenu Pozorišta na Terazijama, iako je oduvek želeo da se oproba u tako zahtevnoj pozorišnoj formi kao što je mjuzikl.

„Na jednoj proslavi u pozorištu Madlenianum sreo sam se s maestrom Vesnom Šouc koja me je pozvala na audiciju za ‘Fantoma’. Velika je odgovornost za mene da se prihvatim ovako teškog zadatka, ali sam imao ozbiljnu podršku ljudi iz pozorišta, i na kraju publika je bila veoma zadovoljna“, kazao je Stajkić.

On je istakao da mjuzikl zahteva veću scensku pokretljivost nego opera.

„Sve što sam naučio u operi, primenio sam i u mjuziklu… Koristilo mi je scensko iskustvo u operi, ali mjuzikl je žanr za sebe i nadam se da će svaka naredna predstava biti sve bolja. Kako vreme odmiče, na sceni će izbijati nova energija i nove ideje koje se stvaraju zajedno sa kolegama koji su me fantastično prihvatili“, kazao je Stajkić i dodao da će u narednom periodu pokušati da usmeri karijeru ka mjuziklu.

Dušan Svilar važi za jednog od najboljih mladih tenora u Srbiji.

Diplomirao je na osnovnim i master akademskim studijama na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, na smeru za solo pevanje u klasi Anete Ilić.

U muzičko-scenskim delima nastupa u ulozi Alfreda u opereti „Slepi miš“ Johana Štrausa Mlađeg u pozorištu Dadov i u ulozi Dragutina Dimitrijevića Apisa u mjuziklu „Tajna Crne ruke“ u KPGT-u.

Nastupa kao solista sa orkestrom Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“, Novosadskim Big Bendom, Subotičkom filharmonijom, Zrenjaninskom filharmonijom i drugim orkestrima u regionu.

Svilar za Tanjug kaže da je pre dve godine bio na audiciji za mjuzikl „Fantom iz Opere“.

„Tada nisam prošao ni za manje uloge. Posle 18 meseci našao sam se u naslovnoj ulozi. Veliki izazov za mene i jedna od prekretnica u karijeri. Koncentracija i scenski pokret nisu za mene bili veliko iznenđenje, jer sam na studijama solo pevanja imao časove glume. Maska koju nosim na sceni specijalno je rađena za mene, pa je za mene i to bio stres. Publika je na kraju reaagovala sa oduševljenjem na moje pevanje i sve je u redu“, rekao je Svilar.

Dodao je da je mjuzikl pozorišni žanr kojem želi da se posveti u budućnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com