Vasil Hadžimanov i Matija Dedić sinoć u Pančevu

PANČEVO – Dvadeset treće izdanje Pančevačkog džez festivala nastavljeno je sinoć koncertom renomiranih džez pijanista Vasila Hadžimanova i Matije Dedića, dok je u drugom delu večeri pretpremijerno prikazan dokumentarni film „Svetski: Irina Karamarković“, saopštili su organizatori.

Hadžimanov i Dedić su prvi put nastupili zajedno na Liburnia Jaž Festivalu u Opatiji pre četiri godine, a narednih godina su takođe nastupali sa Gabi Novak i Biserom Veletanlić u čitavoj seriji koncerata po celoj Srbiji.

Ovom prilikom su kao duo prvi put nastupili u Srbiji, bez vokala, pred publikom Pančevačkog džez festivala.

Njihov nastup obeležila je izvanredna interakcija i intuitivno razumevanje, kao i repertoar sa poznatim numerama iz bogatih karijera obojice muzičara.

Poseban segment koncerta bila su emotivna solo izvođenja – Hadžimanov je odsvirao svoju novu kompoziciju “Balada za Martu”, posvećena njegovoj ćerki, dok je Dedić interpretirao temu iz serijala “U registraturi” kao posvetu svom ocu Arsenu Dediću, koji je umro pre pet godina.

Vasil Hadžimanov je o sviranju sa Dedićem rekao: „On je neizmerno muzikalan, senzibilan pijanista, emotivan, tolerantan, a to je najbitnija stvar u muzici, koja se iz nekog razloga često zaboravi.

Kada kažem da ga osećam kao brata, to nije patetično već je zaista tako, imamo previše toga zajedničkog i stvarno je zadovoljstvo svirati sa njim“.

Dedić se, takođe, osvrnuo na zajedničko lično iskustvo koje deli sa Hadžimanovim: „Naša kompatibilnost dolazi i iz činjenice da smo se iste godine rodili, dolazimo iz istog porodičnog okruženja, iste godine odlazimo na fakultete istog žanra, iste godine dobijamo ćerke.

O iskustvu sviranja sa Hadžimanovim kaže: „Tu se sve apsolutno bazira na poverenju, slušanju onoga što kolega radi, i na interakciji.

Polusatni dokumentarni film „Svetski: Irina Karamarković“ prati doktorku Karamarković, naučnicu, slobodnu umetnicu i džez pevačicu, koja govori o svom poreklu, školovanju, životu, glasu, improvizaciji, karijeri, albumima, turnejama, društvenom angažmanu, razumevanju sveta.

Poslednjeg festivalskog dana, večeras u 19 časova, nastupiće duo austrijskih muzičara – pijanista Dejvid Helbok i trubač Lorenc Rab, a u nastavku koncertne večeri, od 20:30h nastupiće poznati instrumentalni niški bend Eyot.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.