U trendu

Vece muzike Betovena i Bramsa 19. februara na Kolarcu

BEOGRAD, 22. januara (Tanjuug) – Mladi pijanista Ivan Bašić i jedan od najpriznatijih svetskih dirigenata Srboljub Srba Dinić, nastupiće 19. februara na koncertu uz Simfonijski orkestar RTS, u velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, i prirediti veče muzike Ludviga van Betovena i Johanesa Bramsa.

Pijanista Bašić (25) će se predstaviti kao solista u čuvenom „Trećem koncertu za klavir i orkestar“ od Betovena, na čijoj je premijeri, 1803. godine, sam kompozitor bio istovremeno i solista.

Pored tog remek dela, iz Betovonovog opusa biće izvedena i uvertira „Koriolan“, pisana za scensku postavku istoimene tragedije austrijskog dramskog pisca Hajnriha Jozefa fon Kolina, a poznata je drama istog naziva Vilijama Šekspira.

Koncert će biti zaokružen poslednjom „Simfonijom br. 4“ od Bramsa, koju mnogi muzikolozi nazivaju najvećim simfonijskim ostvarenjem posle antologijskih Betovenovih simfonija.

Umetnik na klaviru Ivan Bašicrođen je u Beogradu 1996. godine, gde je diplomirao na Fakultetu muzičke umetnosti (FMU), na kome je proglašen za najperspektivnijeg pijanistu svoje generacije.

Poslednjih godina, virtuoz na klaviru svirao je kao solista sa simfonijskim orkestrima u Rimu, Vinterturu, Davosu, sa Simfonijskim orkestrom RTS-a i Niškim simfonijskim orkestrom.

Dirigent Srboljub Srba Dinić potiče iz porodice sa dugom muzičkom tradicijom. Studirao je klavir i kamernu muziku u Beogradu, a dirigovanje u Bonu i Skoplju.

Međunarodnu karijeru je počeo 1995. godine u Bazelu i Bonu, sarađivao je i sa svetski uglednim simfonijskim orkestrima Drezdena, Minhena, Hamburga, Štutgarta, Bazela, Bolonje, Šangaja, Valensije, Verone, Beogradska filharmonija, Vojvođanski simfonijski orkestar i mnogi drugi.

Od 2015. godine sarađuje sa festivalom klasične muzike reditelja Emira Kusturice na Mokroj Gori.

Tokom karijere sarađivao je sa zvezdama svetske operske i koncertne scene, i sa domaćim umetnicima: Željko Lučić, Milijana Nikolić, Nemanja Radulović, Aleksandar Madžar.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar