U trendu

“Veče Šostakoviča“ 1. oktobra na Kolarcu

BEOGRAD – Šef-dirigent Gabrijel Felc i Beogradska filharmonija održaće 1. oktobra u Kolarčevoj zadužbini koncert “Veče Šostakoviča“, na kojem će kao solista nastupiti violončelista Johanes Mozer, saopšteno je danas iz ove institucije.

Kanadsko-nemački violončelista Mozer izešće “Koncert br. 1“, koji se smatra jednim od najtežih koncerata u literaturi za ovaj instrument, a koji je posvećen Mstislavu Rostropoviču.

Mozer je jedan od vodećih violončelista sveta, dobitnik mnogih nagrada kao što je prva na takmičenju “Čajkovski”, a redovno sarađuje i sa vrhunskim dirigentima kao što su Muti, Mazel, Jansons, Gergijev, Mehta, Jurovski, Jarvi, Neze-Segen, Dudamel, kao i sa najpoznatijim svetskim orkestrima.

Drugi deo koncerta posvećen je “Simfoniji broj 10“ u Felcovom tumačenju.

Ovo delo direktno vodi u godinu Staljinove smrti i precizno daje sliku tog vremena, priča o stalnom sukobu Šostakoviča sa sovjetskim vlastima veoma je poznata, a čim je do njega došla vest o smrti diktatora, kompozitorov prvi potez je bila ova simfonija, koja sumira sve što je imao da kaže, ali i koja označava novi početak.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.