U trendu

Večeras počinje peti Ravno Selo Film festival

RAVNO SELO – Ravno Selo, Međunarodni festival autorovog prvog ili drugog filma biće otvoren večeras i trajaće do 3. jula.

Tradicionalno, Ravno Selo Film festival ima uz glavni i studentski program i nastavlja sa selekcijom „Kratkih 100 minuta” u okviru kojih će biti prikazani dokumentarni filmovi koji su privukli veliku pažnju kritike i javnosti u prethodnom periodu.

Gost selektor glavnog programa i ove godine je Dragan Jeličić, dok je za dokumentarni program zadužen Igor Toholj. Lazar Ristovski, osnivač festivala, rekao je da je festival pre pet godina nastao nakon požara u kojem je izgoreo Dom kulture, te je festival u stvari prateći program projekta izgradnje novog doma.

„Ove godine slavimo mali jubilej. Ravno Selo Film festival ima pet godina, počelo je premijerom filma “Dnevnik mašinovođe” i time pokušali da skrenem pažnju na roblem Doma Kulture. Za ovih pet godina odrzali smo pet festival, a najviše sam srećan što se novi Dom kulture grad i sledeće godine nas očekuje u punom sjaju. Biće to jedan od najlepših domova kulture u Srbiji. Ja ću sa svojim saradnicima učiniti sve da u njemu budu zastupljeni najkvalitetniji programi iz oblasti pozorišta, filma, muzike, rekao je Ristovski.

Jubilarni peti Ravno Selo Film Festival biće otvoren koncertom filmske muzike, na kojem će glumce i pevače pratiti Zrenjaninski filharmoničari.

Festival otvara srpski film “Ne igraj na Engleze” Slobodana Pešića sa Ivanom Tomićem, Danijelom Sičom i nedavno preminulim Markom Živićem u glavnim ulogama.

Kuriozitet ove godine je to što će koncert filmske muzike sa svečanog otvaranja imati svoju reprizu u Novom Sadu, u Katoličkoj porti, uz svetsku premijeru filma “JENGA – čudna igra” Nikole Končarevića, kojim će uz dodelu nagrada u svim kategorijama festival biti svecano zatvoren u Ravnom Selu, 3. jula.

Gost selektor Dragan Jeličić najavio je osam filmova koji su u selekciji.

„Imamo četiri domaća i četiri strana filma i imamo četiri debitanska I četiri druga filma. Među stranim imamo jedan debitanski film, to je “Karantin” Diane Ringo. Autori drugog filma su se nametnuli tako što su prvi snimili davno pre drugog kao što je autor filma koji otvara festival “Ne udaraj na Engleze” Slobodan Pešić. On je svoj drugi film uradio 34 godine posle prvog, ali ispunjava uslove festival“, rekao je Jeličić.

U glavnom programu svetsku premijeru imaće i debitantski film “Usekovanje” Siniše Cvetića, a uz to ostvarenje će se naći još i prošlogodišnji bioskopski debitantski hit “Zlatni dečko” Ognjena Jankovića, francuski film “Hronika nasilja” Manuela Šapire, kao i rusko-finski “Karantin” Diane Ringo, danska komedija “Divlji ljudi” Tomasa Daneskova i gruzijski “Drugo ja” Gige Agladzea, u produkciji slavnog Dejvida Linča, čime jubilarni peti festival u konkurenciji predstavlja rekordnih osam filmova.

Festival se održava uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, Ministarstva kulture, Grada Vrbasa i producentske kuće Zillion film.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar