U trendu

Vegel postao član Digitalne književne akademije Mađarske

NOVI SAD – Istaknuti novosadski književnik i dramski pisac Laslo Vegel izabran je za novog člana „Digitalne književne akademije Mađarske“ (DKAM), prenela je Mađarska telegrafska agencija, a saopštila izdavačka kuća “Akademska knjiga” iz Novog Sada.

Kako se navodi, DKAM otkupljuje pravo na sva digitalna izdanja svojih članova, i brine se o kontinuiranom ažuriranju svih podataka, a sva dela pisaca su pristupačna čitalačkoj publici.

Posle smrti autora, Akademija ima obavezu da brine o daljoj prezentaciji njihovih dela, i tako se čuvaju u digitalnom obliku dela maađarskih književnika Imrea Kertesa, Đerđa Konrada ili Petera Esterhazija.

DKAM može imati samo 30 članova, a izbor za članstvo je veoma složen: glasaju članovi i glasanje se odvija u tri kruga, zbog čega izbor novog člana predstavlja veliko priznanje književnom delu Lasla Vegela.

U obrazloženju izbora Akademije, navodi se da je Laslo Vegel u mađarskoj književnosti, u poslednjih pola veka, sa svojim delima “markantno predstavio osnovna pitanja ljudske egzistencije i manjinske dileme”.

Osim toga, Vegel je nosilac najveće mađarske književne nagrade „Košut“, dobitnik nagrade „Varošmajor“ za životno delo, mađarske Pulicerove nagrade za esejistiku, „Tibor Deri“ za prozno stvaralaštvo, Februarske nagrade grada Novog Sada.

Knjiga „Nesahranjena prošlost“ je, kao najčitanija knjiga, dobila nagradu čitalaca „Zlatna medalja“.

Knjige ovog pisca na srpskom jeziku objavljuje Akademska knjiga iz Novog Sada.

Laslo Vegel je 2019. godine izabran za člana “Akademije za književnost i umetnost Sečenji”.

Prozni i dramski pisac, esejista, rođen je u Srbobranu 1941. godine, studirao je mađarski jezik i književnost na Univerzitetu u Novom Sadu, i filozofiju na Univerzitetu u Beogradu.

Bio je glavni urednik novosadske Tribine mladih, dramaturg Televizije Novi Sad, stalni pozorišni kritičar lista “Politika”.

Od 2002. godine Vegel živi pretežno od književnog rada, a poznatija dela na na srpskom jeziku su mu romani – “Memoari makroa” (1969), “Dupla ekspozicija” (1983), “Paraineza” (1985), “Ekhartov prsten” (1990), “Eksteritorium” (2002), “Neoplanta ili obećana zemlja” (2014), “Balkanska lepotica ili Šlemilovo kopile” (2017), zbirka drama “Judita” (2006), i razne knjige eseja i dnevničkih beleški.

Drame Lasla Vegela izvođena su u Novom Sadu, Zenici, Subotici, Prilepu, Sarajevu i Nišu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar