U trendu

Vek od rođenja kompozitora Milana Ristića

Povodom stote godišnjice rođenja klasika srpske muzike Milana Ristića, na Kolarcu je upriličen muzikološki okrugli sto, koncert kamernih kompozicija i simfonijski koncert. Podsećanjem na jednog od najznačajnijih simfoničara u srpskoj muzici 20. veka, osvetljen je Ristićev životni i stvaralački put.
Ristić pripada čuvenoj praškoj grupi kompozitora koja u muzički život stupa početkom tridesetih godina 20. veka, da bi u posleratnom periodu njegovi predstavnici zauzeli vodeće mesto u srpskoj muzici. Dolazak sa školovanja grupe mladih avangardno orijentisanih, talentovanih, profesionalno vrlo spremnih kompozitora – obeležio je jedan od prelomnih trenutaka u istoriji srpske muzike. U toj grupi kompozitora, koji ističu zahtev da se srpska muzika uključi u savremene evropske tokove, Ristićevo mesto je posebno, jer je jedini među njima, školujući se u Parizu i pre dolaska u Prag, imao priliku da se upozna sa savremenom muzikom. U periodu studija ostvaruje svoja najradikalnija dela: Simfonijetu op. 12, kompozicije u četvrtonskom i šestinotonskom sistemu, brojna kamerna i solistička dela.
Po dolasku u Beograd zapošljava se na Radio Beogradu, za koji će biti vezana njegova ukupna karijera. Vremenom se Ristićev muzički jezik okreće neoklasici. Zbog specifične i suptilne humorističke note, Ristić je često poređen sa Prokofjevim. U centru njegovog opusa je simfonija, a devet dela u ovoj oblasti čine ga najznačajnijim srpskim simfoničarom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.