U trendu

Vek od rođenja Ljubice Marić

Stogodišnjica rođenja Ljubice Marić, naše proslavljene kompozitorke, jedne od prvih žena dirigenata u Evropi, uvršćena je među značajne proslave 2009. godine na listi Unesko, uz 130 godina od rođenja naučnika Milutina Milankovića, čime su ovo dvoje zaslužnih akademika svrstani u sam vrh svetske nauke i umetnosti. Jubilej Marićeve dospeo je na listu odabranih na predlog Muzikološkog instituta SANU, zahvaljujući čemu Unesko preuzima pokroviteljstvo nad organizacijom proslava, naučnih skupova, koncerata, izložbi i svih manifestacija koje će biti organizovane u sklopu obeležavanja stogodišnjice njenog rođenja.
Svestrana žena, renesansi tip umetnika i intelektualca, nadareni dirigent, kompozitor, pisac, slikar i vajar – Ljubica Marić rođena je u Kragujevcu. Kompoziciju je učila u Beogradu kod Josipa Slavenskog, a tokom tridesetih godina prošlog veka i na Praškom državnom konzervatorijumu, dok je znanje i umeće dirigovanja sticala i brusila kod Nikolaja Malka, svirajući pri tom violinu i klavir. U delima Ljubice Marić koja predstavljaju same vrhunce srpske umetničke muzike, anticipiran je novi pravac u istoriji evropske muzike. Komponovala je dela potresne filozofske liričnosti, ostvarujući originalnu sintezu srednjevekovne muzike i avangardnih iskustava muzike prve polovine 20. veka.
Njene kompozicije, obeležene uticajem međuratne evropske avangarde, ostvarile su veliki uspeh širom Evrope, gde je Masrićeva u to vreme bila jedna od prvih žena dirigenata. Istražujući srpsku narodnu i crkvenu muziku, primenjivala je u svojim kompozicijama neke principe narodnog muzičkog stvaralaštva i vizantijske crkvene muzike, koju je prva u istoriji upotrebila za stvaranje neliturgijskih dela, što je od izuzetnog značaja i za svetsku muzičku baštinu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.