U trendu

Vekovi plemenitog nadmetanja

Dobro osmišljena i raskošno opremljena enciklopedija "Olimpijske igre" Dragana Maleševića predstavlja sveobuhvatan i iscrpan vodič kroz sportska nadmetanja koja vekovima opstaju dajući nadahnuća novim generacijama širom sveta. Autor najviše piše o nastanku i razvoju igara u antici, njihovoj kasnijoj obnovi, uz sažeti pregled modernih letnjih i zimskih igara propraćen podacima o najuspešnijim zemljama, sportistima, događajima, pratećim umetničkim programima…
Prvi zapis o Olimpijskim igrama datira iz 776. godine pre nove ere i smatra se njihovim zvaničnim početkom, iako se veruje da su se slična takmičenja održavala povremeno još od 13. veka p. n. e. Antičke igre održavale su se u raskošnom Zevsovom svetilištu, Olimpiji, na Peloponezu, i u početku su trajale samo jedan dan sa samo jednom disciplinom – trčanjem. U tom periodu prestajali su svi ratovi i neprijateljstva, prvo na mesec dana a kasnije na tri meseca, a ljudi iz raznih krajeva Grčke hrlili su na Igre. Antičke igre, kako ističe sam autor u knjizi, uticale su na razvoj novog stila umetnosti. Vajari su prikazivali energiju pokreta, zategnutost mišića, a u čast olimpijskih pobednika pesnici poput Pindara i Simonida pisali su nadahnute stihove.
Stare Igre ugušio je rimski car Teodosije 393. jer su bile paganske, u suprotnosti sa hrišćanskom religijom. Usled nekoliko razaranja, Olimpija je sravnjena sa zemljom, a njene ruševine otkrivene su tek 13. vekova kasnije, što je doprinelo obnavljanju Olimpijskih igara. U tome je ključnu ulogu odigrao baron Pjer de Kuberten. Čini se da ne postoji bolji način da se sačuva uspomena na adrenalinska uzbuđenja ove olimpijske godine od čitanja knjige koja govori o vekovima plemenitih sportskih nadmetanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.