U trendu

Velika avantura mladog autora

Za svakog pisca je velika avantura kada mu bude objavljena prva knjiga. Takvu avanturu je prošle godine doživeo mladi pisac Pavle Zelić (uz to i filmski, književni i strip-kritičar, kao i urednik zbirke priča "Ugriz strasti"), koji je pobedom na konkursu kao nagradu dobio da mu bude objavljena prva knjiga, zbirka priča "Poslednja velika avantura".
Odlična je ideja da zbirku otvori priča "Sami", već i ranije objavljivana, i ona po kojoj autora pamte oni koji su se već sretali sa njegovim pričama po različitim časopisima i antologijama. To je veoma lepa priča o beogradskom Zoo-vrtu u budućnosti, u kome je majmun Sami jedina živa životinja, dok su ostale zamenjene robotima. Sledeća priča je "DUM DUM", o dečaku koji leži u bolnici nakon operacije i suočava se sa monstrumima koji ubijaju povređenu decu. Nakon toga sledi "Veliko grudvanje", priča o prijateljstvu jednog dečaka sa neobičnim školskim drugom plave kože, kao i o ratu koji sledi.
I sledeća priča, "Zmajevi Santjaga", kao junake ima decu, ovog puta siromašnu dečurliju koja se takmiči u puštanju zmajeva, dok ne naiđe mali dečak sa naočarima koji preti da ih sve nadmaši. Glavni junak sledeće priče, "Osmeh zvečarke", je takođe dečak, siromašni Hoakin, koga gramzivi i bogatiji uspevaju da navedu da se uputi u opasnu potragu za džinovskom zvečarkom. "Tarzanova poslednja velika avantura" bavi se ostarelim Džonijem Vajsmilerom i velikim izazovom koji je pred njega postavljen, izazov za koji, nakon trenutka povređenog ponosa, shvata da bi mu mogao doći glave, ali više nije u stanju da se povuče.
"Ispod grobova" se odvija u Pragu, u Getou u koji su Jevreji smešteni i u kome od kuge umiru isključivo jevrejska deca, a na rabinu Loevu i njegovom učeniku Isaku jeste da istraže šta se tu zapravo dešava i kako to da su samo deca pogođena. Sledeća priča, "Udarnica", smeštena je u radne akcije u nekadašnjoj Jugoslaviji, ali sa znatno jezivijim obrtom nego što su ga radne akcije imale. "Zeleni kukuruzi" se bavi idejama herojstva i zločinaca i time da su oba pojma krajnje relativna. "Prave reči" opisuje nemogućnost da se u važnim trenucima kaže ono pravo i cenu koju je jedan mladić spreman da plati kako bi se pomirio sa onima sa kojima se zbog neumeća komunikacije zavadio.
"Najbolja mušterija na svetu" priča o odnosu između barmena i njegove omiljene mušterije, Starog, i igri koja godinama traje između njih dvojice, do trenutka kad Stari prestane da dolazi – da bi se ponovo pojavio, na drugačiji način, ali i dalje vođen istom navikom. "Državni neprijatelj broj jedan" opisuje muškarca koga kao da su odjednom svi zamrzeli i svi rešili da mu dođu glave, da bi situacija bila rešena krajnje neočekivanim obrtom.
Kao što je priča "Sami" bila odličan izbor za početak zbirke, tako je i priča "Meso naše braće" odličan izbor za kraj. Radi se o verovatno najboljoj i najzrelijoj Zelićevoj priči do sad, prethodno objavljenoj u antologiji "Beli šum", o televizijskoj emisiji koja se bavi najkrvavijim i najgorim scenama iz ratova širom sveta, i njenom voditelju po imenu Džejn koji bi da se, uz pomoć još više krvi i surovosti, kao i duhova koji obitavaju u dečaku Kagameu, uspne na hijerarhijskoj lestvici, da bi video da stvari baš i neće teći onako kako je on zamislio.
Priče iz ove zbirke smeštene su u različite zemlje sveta, ali su junaci razumljivi svima, kao što su razumljive i situacije u koje mnogi od njih dospevaju. Jezik i stil su veoma prijemčivi, pa se zbirka može pročitati u jednom dahu, uz male pauze između priča kako bi vam se pročitano sleglo. Bilo da volite fantastiku ili ne, ovo su priče koje prijaju, i koje se mogu čitati sa velikim zadovoljstvom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.