U trendu

Velika Britanija razvija genetski sistem ranog upozorenja za buduće pandemije

LONDON – Britanski istraživači razvijaju revolucionarnu tehnologiju za praćenje genetskih promena u respiratornim virusima.

Sistem treba da se koristi za određivanje opasnih novih varijanti i deluje kao sistem ranog upozorenja za nove bolesti i buduće pandemije, preneo je „Gardijan“.
Tim, koji je stacioniran na Institutu Velkam Sanger u Kembridžširu, namerava da učini tehnologiju jeftinom, jednostavnom za korišćenje i sposobnom da se uveća kako bi obezbedio globalni nadzor širokog spektra virusa.

Sistem će pratiti viruse gripa, respiratorni sincicijalni virus (RSV), korona viruse i nepoznate patogene.

Krajnji cilj projekta „Inicijativa za respiratorne viruse i mikrobiome“ je stvaranje sistema koji bi primenio tehnologiju sekvenciranja DNK za identifikaciju svih virusnih, bakterijskih i gljivičnih vrsta u jednom uzorku sakupljenom iz brisa nosa pacijenta.

„Britanija je bila na čelu genomskog nadzora kovid-19 i bila je odgovorna za oko 20 odsto svih genoma Sars-CoV-2 koji su sekvencirani širom planete tokom pandemije“, izjavio je Evan Harison, koji vodi projekat na Institutu Sanger, vodećem svetskom centru za genetička istraživanja i sekvenciranje DNK.

Prema njegovim rečima, znanje i podaci koje su generisali omogućili su im da prate brzinom i preciznošću bez presedana, Sars-CoV-2, virus odgovoran za kovid-19, i vide kako se menja.

„Bila je to divna pomoć u borbi protiv bolesti. Sada nam je cilj da doprinesemo izgradnji globalnog genomskog nadzora za sve respiratorne viruse. To su, na kraju krajeva, agenti koji će najverovatnije izazvati nove pandemije“, istakao je Harison.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.