U trendu

Velika izloĹžba za 700 godina od smrti Dantea Aligijerija

BEOGRAD – Svetska izloĹžba “Hipermoderni Dante – Ilustracije Danteovog dela ĹĄirom sveta u periodu od 1983. do 2021. godine“ biće otvorena od 14. aprila do 12. maja u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu, povodom 700 godina od smrti slavnog pesnika.

Direktan prenos otvaranja može se pratiti na Jutjub kanalu Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu i sama postavka za posetioce će uživo biti otvorena od 15. aprila, a nakon Beograda, izložba će biti predstavljena publici u Atini, Pragu, Moskvi, Madridu i Londonu.
Projekat su osmislili „DruĹĄtvo Dante Aligijeri“ i „UdruĹženje italijanista“, dok je izloĹžbu priredio prof. Đorđo Bači u saradnji sa Marčelom Čikutom i Albertom Kazadeijem, u realizaciji „Art Media Studija“ iz Firence, uz podrĹĄku Ministarstva spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije.
Izložba “Hipermoderni Dante” posvećenu ocu italijanskog jezika, kao putovanje kroz savremenu vizuelnu kulturu, nudi pregled najnovijih tokova u dugoj istoriji ilustrovanih prikaza Danteovih dela i predstavlja jedinstvenu priliku da se srpskoj publici prikažu ikonografska dela visokog umetničkog dometa.

Posetioci će moći da posmatraju različita iskustva, tehnike i metodologije dovedene u dijalog kroz čak 80 dela od pet savremenih umetnika – Toma Filipsa, Monike Bajzner, Mima Paladina, Emilijana Poncija i Paola Barbijerija.

Devet serigrafija Toma Filipsa otkrivaju originalni jezik koji sjedinjuje neposrednost pop umetnosti, dok u delima oslikanim temperom Monike Bajzner, prve Ĺžene umetnice koja je u celini ilustrovala BoĹžanstvenu komediju, svaki detalj je paĹžljivo stavljen pod lupu.

Mimo Paladino koristi crtež kako bi ušao u arhaične korene Danteovog speva, kroz čitanje njegovih stihova iz ugla lične umetničke poetike.
Umetnik Paolo Barbijeri usaglaĹĄava tradiciju sa inovacijom, dok se Emilijano Ponci u potpunosti prepuĹĄta digitalnom mediju.
Izložba koja u Beogradu ima premijerno izdanje, rađena je u saradnji Ambasade Italije i Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, i za posetioce do 12. maja će biti otvorena radnim danima od 10 do 19 časova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.