U trendu

Veliki uspeh predstave NP na festivalu u Nižnjem Novgorodu

BEOGRAD – Predstava „Vasa Železnova i drugi“ Narodnog pozorišta u Beogradu, po delima ruskog pisca Maksima Gorkog, u adaptaciji i režiji Zlatka Svibena, izvedena je 18. oktobra sa velikim uspehom na Ruskom međunarodnom pozorišnom festivalu u Nižnjem Novgorodu.

U sali Državnog akademskog dramskog pozorišta publika je sa oduševljenjem prihvatila intrigantnu dramu i nakon dva sata nadahnute igre domaćih umetnika, gledaoci su ovacijama i uzvicima „bravo“ pozdravili kompletan ansambl na čelu sa prvakinjom Drame Ljiljanom Blagojević.

Glumica je tumačila naslovnu junakinju Vasu, vlasnicu brodarskog preduzeća.

Ovaj projekat je predstavljao prvu premijeru Narodnog pozorišta tokom pandemije, nakon izolacije i zatvaranja svih teatarskih scena od marta 2020, a izveden je na jesen iste godine.

Osnovu predstave čini druga verzija „Vase Železnove“ Maksima Gorkog (1935), a adaptacija sadrži i dramatizovane delove iz njegovog romana „Delo Artamonovih“, prizore i neka lica iz prve verzije „Vase Železnove“ (Mati), međuigru i lica iz „Pesme o Sokolu“ i epilog, takođe, prema romanu Gorkog – „Foma Gordejev“.

Komad je režirao gost iz Hrvatke, značajan i nagrađivan dramski umetnik Zlatko Sviben.

U glumačkoj podeli, osim Ljiljane Blagojević su Petar Božović, Radmila Živković (prvi put u ulozi vračare Barskaje), Nebojša Kundačina, Gojko Baletić, Sonja Kolačarić, Bojana Stefanović, Teodora Dragićević, Branislav Tomašević, Bojan Krivokapić, Radovan Miljanić, Vanja Milačić, Zorana Bećić, Bojana Bambić, Nemanja Stamatović, Bogdan Bogdanović, Luka Pavlović i dečak Gavrilo Ivanković.

U predstavi su učestvovali i baletski igrači Maja Stojakov i Miloš Živanović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar