U trendu

Veliki uspeh prvog Betovenovog maratona u Dortmundu

DORTMUND – U Dortmundu je večeras održan muzički maraton Beogradska i Dortmundska filharmonija sa zajedničkim šefom-dirigentom Gabrijelom Felcomizvele su večeras u Dortmundu Betovenov maraton, koji je ispraćen desetominutnim stajaćim ovacijama.

U udruženom poduhvatu Beogradske i Dortmundske filharmonije u Koncerthausu u Dortmundu nastupio je i hor Slovačke filharmonije i soliste Anu Malešu-Kutni, Mihaelu Zelinger, Janga Vo Kima i Roberta Borka, a čuvena Oda radosti izvedena je sa više od 200 muzičara na sceni.
Betoven maraton, najveći događaj u svetu klasične muzike ove godine, uspostavlja svojevrsni rekord u celokupnoj istoriji muzičkog izvođaštva, uz Gabrijela Felca koji je dirigovao više od sedam sati.

Od jutarnjih do večernjih časova, dva orkestra su naizmenično izvodila sve Betovenove simfonije, a Devetu su izveli zajedno.

Iako su pripreme za ovaj poduhvat bile veoma naporne, muzičari oba orkestra su delili ogromnu radost zajedničkog sviranja krunisanu spektakularnom finalom.
„Jako sam srećan, ideja je uspela, publika je reagovala fantastično, a posebno mi je drago što je Beogradska filharmonija imala ovako uspešan debi u Dortmundu. Čestitke svim kolegama na velikom uspehu. Ovo je najveći projekat u mom životu, pripremio sam se na veliki napor ali mogu da kažem da mi je bilo lakše nego što sam očekivao“, rekao je šef-dirigent i ultra maratonac Gabrijel Felc.
Stajaće ovacije su pratile svaki od pet koncerta koji su održani u okviru maratona.

Betovenov maraton je počeo u 10 sati ujutro sa prve dve simfonije u izvođenju Dortmundske filharmonije, a Beogradska filharmonija je nastupila je u 12.30 sa Trećom i Četvrtom.

Potom je nemački orkestar izveo Petu i Šestu od 17.30, a Beograđani od 17.30 Sedmu i Osmu simfoniju, nakon čega je usledio grandiozni finiš uz Devetu simfoniju.

Sedamdeset minuta maestralne muzike držalo je publiku bez daha, a kulminacija je bila Oda radosti koja je publiku podigla na noge.
Betoven maraton biće izveden još jednom, u nedelju, 26. juna, kada će u Novom Sadu Beogradska i Dortmundska filhamonija naizmenično izvesti prvih osam simfonija u Gradskoj koncertnoj dvorani, a trijumfalnu Devetu i Odu radosti na besplatnom koncertu na otvorenom na Petrovaradinu kao centralni događaj programskog luka „Tvrđave mira“ Evropske prestonice kulture.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar