Venecijanski bijenale arhitekture

Venecijanski bijenale je više od veka jedna od najprestižnijih kulturnih institucija u svetu, a ovogodišnja deseta arhitektonska smotra, pod nazivom „Meta-cities… cities: people, society, architecture“, održaće se od 10. septembra do 19. novembra 2006. godine. Na prostoru od 6.000 metara kvadratnih, sa preko 100.000 posetilaca i više od 3.000 akreditovanih novinara, arhitektonski bijenale se u ovoj godini delom preklapa s filmskim festivalom, pa je izložen još većem javnom i medijskom interesovanju.

Bijenale u Veneciji predstavlja smotru arhitektonskih ostvarenja, kako savremenih dostignuća, tako i smernica za dalji razvoj arhitektonske umetnosti. Ovogodišnji bijenale posvećen je pre svega uticaju arhitekture na društvena kretanja, analizi globalnih trendova, posebno rastu gradskog stanovništva, kao i mogućnostima prevazilaženja centralizovanih urbanih formi u procesu stvaranja višemilionskih struktura.

Fokus ovogodišnje smotre je na kompleksnim pitanjima urbanog rasta, urbanoj infrastukturi i socijalnoj dinamici, razvoju komunikacije i novim formama urbanog rukovođenja. Pored tradicionalnih programa, tu su i projekti po izboru glavnog kustosa izložbe, mr Ričarda Bardeta, kao i niz nezavisnih projekata.

Beogradska galerija će u okviru Bijenala zvanično biti otvorena 12. septembra, u prostoru na trgu „Campo Bandiera e Moro“ u centru Venecije, nedaleko od čuvenog Trga svetog Marka. Izložba će predstaviti koncept dinamičnog razvoja Beograda, koji će se u narednom periodu prostirati na sve tri strane reka koje se u njemu spajaju i čine njegov najveći prirodni potencijal. Izložba „Transiotionism“ sastoji se od nekoliko nivoa koji podržavaju zajedničku ideju tranzicije, tačnije transformacije u kojoj se Beograd trenutno nalazi, istražujući pri tom potencijal za promene u ovom gradu i njegovu poziciju u globalnom informatičkom društvu. Kroz istraživanja će biti predstavljeni specifični tranzicioni fenomeni poput divlje gradnje, destrukcije i čestog smenjivanja perioda rušenja i izgradnje, stari planovi za razvoj Beograda…

U okviru programa „Mlada beogradska arhitektura“ biće predstavljeni radovi arhitekata tzv. novog talasa, koji će postati temelj budućeg uređenja Beograda.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.