U trendu

Vidovdanske svečanosti u manastiru Ravanica

JAGODINA – Centralna svečanost, posvećena Vidovdanu, Boju na Kosovu i knezu  Lazaru, za Pomoravski okrug i ovaj deo Srbije, odrzaće se 28. juna u porti srednjovekovnog manastira  Ravanica kod Ćuprije, gde je organizovan celodnevni program.

Organizator je Skupština opštine, kulturne institucije i Turistička organizacija Ćuprije, saopštila je danas Služba za odnose sa janošću te opštine.

Celodnevni program, svečanosti će početi, u porti, posle svete liturgije i pomena kosovskim  junacima u manastirskoj crkvi, nastupom Gradskog hora „Margi“ Ćuprija, a okupljenim vernicima i narodu obratiće se predsednik opštine Ninoslav Erić i vladika Braničevski Ignjatije  (Midić).

U daljem delu programa biće izveden Igrokaz „Sutra na Vidovdan“ i koncert „Suza Kosova“: solisti  Jelena Stanojević Kačavenda sopran, i Predrag Kačavenda, bariton, Jovan Stanojević akordeonista.

U  okviru celodnevnog programa biće upriličena i likovna kolonija „Ravanica“, a u 20 sati u Muzičkoj školi u Ćupriji koncert će održati Dragica Radosavljević – Cakana i  grupa „Šara“.

Svečanost će završiti narednog dana u porti Ravanice Vidovdanskim kolom u kome učestvuju  Kulturno umetnička društva: Železničar“, „Knez Lazar“ i „Isakovo“ a biće upriličen i „Viteški dan“  Svibor.

U vreme služenja parastosa, po tradiciji, u manstirskoj crkvi biće otvoren kovčeg u kome se  čuvaju mošti kneza Lazara, kome će se vernici moći pokloniti i celivati.

U okviru Vidovdanskih svečanosti, 26.juna u Muzeju „Horem Margi Ravno“ u Ćupriji, u 18 sati  biće otvorena izložba srednjovekovnog oružja a dan kasnije u Narodnoj biblioteci „Dušan Matić“,promocija Vidovdanskog zbornika „Srpsko književno društvo – zvet Vidovdanu“.

Druga smotra tradicionalnog stvaralaštva žena „Naše zlatno doba“ biće održana 30.juna.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.