U trendu

Viktor Orban odlikovao Odsek za hungarologiju u Novom Sadu

NOVI SAD – Premijer Mađarske Viktor Orban odlikovao je Odsek za hungarologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu priznanjem „Zoltan Kaloš“ za mađarski narod izvan matice.

Kako je saopšteno danas, odlikovanje je šefici Odseka Evi Toldi uručeno 19. avgusta 2019. na svečanosti u Parlamentu Mađarske u Budimpešti, a svečanosti je prisustvovala i zamenica šefa Odseka Edita Andrić.

Ovo veliko priznanje stiglo je u Novi Sad u godini kada Filozofski fakultet obeležava 65 godina postojanja i uspšnog rada.

Na osnovu odluke broj 1/2019 (12.IV), nagrada se u interesu mađarske zajednice u dijaspori dodeljuje fizičkim licima i organizacijama u Mađarskoj i van granica zemlje za izuzetna dostignuća na polju javnog života, obrazovanja, kulture, očuvanja nacionalnog nasleđa, verskog života, nauke, javnog informisanja i privrednog samoorganizovanja.

Prema obrazloženju, odlikovanje se Odseku za hungarologiju dodeljuje za šezdesetogodišnji požrtvovani rad u obrazovanju profesora maternjeg jezika, prevodilaca i novinara, kao i za naučno-istraživačku i izdavačku delatnost.

Posebno se naglašava veliki doprinos u obezbeđivanju vojvođanskog mađarskog kulturnog i duhovnog podmlatka, ali i očuvanju identiteta Mađara sa ovog podneblja.

Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu jedini je fakultet u Srbiji na kome se može studirati na pet maternjih jezika: srpskom, mađarskom, slovačkom, rumunskom i rusinskom.

Ovo priznanje je samo jedan u nizu dokaza dugogodišnjeg dobrog rada Fakulteta na negovanju i širenju multikulturalnosti Vojvodine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.