U trendu

Vinčanske figurine od recikliranih limenki za Muzej

BEOGRAD – Beograđani i njihovi gosti večeras su na Trgu Republike imali priliku da vide nesvakidašnji spektal – izlivanje vinčanskih figurina od topljenih aluminijumskih limenki.
Svi oni mogli su da prisustvuju programu tokom kojeg je od limeniki istopljenih na 1.100 stepeni, po uzoru na vrhunsko zanatastvo i umetnost vinčanske kulture, nastajalo pravo malo remek delo – Vinčanska figurina, izjavila je za Tanjug Jelena Petljanski Kiš ispred programa Svaka limenka se računa.

Petljanski Kiš je dodala da je upravo figurina Vidovdanka, vrhunac estetskih dostignuća vinačanske kulture.

„Napredno znanje Vinčanske civilizacije, nastale pre skoro sedam hiljada godina, simbolično je predstavljeno kroz dostignuća Vinčanske umetnosti ali i znanja najranije prerade metala, u cilju podizanja svesti o reciklaži“, rekla je ona i podsetla da su na nalazištu Belo brdo pronađeni prvi tragovi prerade metala na svetu.

Petljanski Kiš kaže da im je bila želja da projektom prodube priču o reciklaži i podsete da su se materijali reciklirali vekovima, od prve civilizacije do danas i topljenjem pretvarali u nove pedmete.

„Najdraže od svega nam je to što će naše figurine biti u suvenirnici Narodnog muzeja pa će građani moći da dođu do njih“, rekla je Petljanski Kiš, a kako je Tanjugu rečeno za tu jednu figurinu potrebno je istopiti 100 konzervi.

Prema njenim rečima, vinčanska figura od recikliranih aluminijumskih limenki simbolizuje ne samo znanje koje se prenosilo generacijama i vekovima, već i podsećanje da treba da nastavimo istim putem kao i naši preci, koristeći nova civilizacijska dostignuća poput reciklaže.

Događaj je organizovan u saradnji sa Nacionalnom platformom „Srbija stvara“, koja je pokrenula projekat arheološkog nalazišta „Vinča – Belo brdo“ i programa „Svaka limenka se računa“, uz podršku start up projekta „Solagro“ koji se bavi reciklažom i Narodnog muzeja.

Svako ko je večeras doneo pet limeniki mogao je da osvoji figurinu i karte za Narodni muzej.

Cilj projekta je da se pokaže da je aluminijum večan materijal i da se podigne svest da su upravo reciklaža i održivost pokretači društvenog i tehnološkog napretka civilizacije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.