U trendu

Virtuelna arhitektura

Sa pojavom Interneta i novih tehnologija, u praksu je uveden i pojam „virtuelno“. U početku je on označavao neku vrstu surogata ili imitacije stvarnosti, ali u poslednje vreme je to reč koja, sve više, označava nešto što je autentično, stvarno, ali ipak drugačije od fizičke realnosti.

Virtuelni, elektronski pejsaži, građevine, prostori i svetovi, su korak ka ukidanju granica između onog što „zaista“ postoji i onoga što postoji u elektronskom obliku. „Mesto“ na kome će ta granica u budućnosti biti ukinuta, je upravo ljudski mozak. Njegov doživljaj virtuelnih svetova i hologramskih projekcija će odrediti koliko je nešto stvarno ili „veštačko“.

Naravno, na ovom polju veliku ulogu igra tehnologija, koja nudi sve sofisticiranije i „stvarnije“ doživljaje. Alternet Fabric je projekat koji se bavi upravo ovakvim pitanjima i, kao što mu samo ime govori, predstavlja neku vrstu fabrike alternativnih, virtuelnih svetova.

„Fabrika“ je započela sa radom 1997. godine u Lozani, Švajcarska, a osnovali su je dvojica arhitekata, kompjuterski ekspert i inženjer telekomunikacija. Ovaj multidisciplinarni sastav otkriva i osnovnu ideju: spajanje umetnosti i tehnologije, arhitekture i Interneta, virtuelnog i stvarnog.

Osnovna namera je stvaranje digitalnih trodimenzionalnih prostora i arhitekture, koji već imaju svoju široku primenu: mnogi sajtovi ovakve tehnologije koriste radi bogatijeg doživljaja posetioca. Šetnja kroz virtuelne muzeje, galerije i arheološke iskopine, su samo neki od primera. Klijenti „Fabrike“ su i mnoge medijske kuće i obrazovne ustanove, koje žele da putem svojih sajtova ili CD-ROM-ova postignu veću interaktivnost ili pruže nove mogućnosti za učenje i obrazovanje.

O kvalitetu rada Alternet Fabric, svedoči i nagrada Golden Lasso za dostignuća na polju umetnosti, a u okviru novih medija, dodeljena na Web3D Kongresu u Kaliforniji, 2000. godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.