U trendu

Virtuelna evropska bibilioteka

Pojam „virtuelno“, koji ste u naslovu sreli, uskoro neće imati značenje kao do sada. Služio je za podvlačenje razlike između nečeg stvarnog i opipljivog, i nečeg što ne pripada fizičkom svetu, već elektronskom području.

Razlike između dva sveta se brišu i elektronski i materijalni svet postaju ravnopravni, podjednako važni, zabavni, potrebni, korisni. Razlika na području ekonomije je već nepostojeća: Internet-kompanije zarađuju pravi novac i vrede kao i firme „od cigle i betona“. Na području kulture je razlika između dva sveta sve manja – o tome svedoči i The European Library (TEL) projekat.

Reč je o osnivanju panevropske biblioteke, vrednih elektronskih izdanja iz različitih zemalja, koje će korisnici moći da pretražuju, „listaju“ i proučavaju. Planirano je da prva faza projekta traje 30 meseci – u ovom periodu će se postaviti osnove ovog sistema i rešiti problemi modela saradnje između nacionalnih biblioteka, ali i šire, država.

Za sada su doprinos ovom projektu dale biblioteke Portugalije, Švajcarske, Nemačke, Velike Britanije, Holandije, Finske, Italije i Slovenije, a finansijski će ovaj posao potpomognuti Program za istraživanje tehnologija informacijskog društva pri Evropskoj komisiji sa 1,2 miliona evra.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar