U trendu

Više od 50.000 ljudi u „Noći knjige“

BEOGRAD – Za samo sedam sati Delfi knjižarama i Laguninim klubovima čitalaca, u 20. „Noći knjige“ prošetalo je više od 50.000 ljudi.

Izuzetno visoke temperature u Kragujevcu, Beogradu, Nišu, Subotici i ostalim gradovima u Srbiji i regionu nisu omele ljubitelje knjige da 14. juna budu deo manifestacije koja promoviše čitanje.

„Noć knjige“ je održana na čak 59 lokacija u 29 gradova u Srbiji i regionu, a manifestaciji su se pridružile i brojne biblioteke.

Knjižarama su prošetale čitave porodice, bake i deke sa unucima, tinejdžeri, ali i kućni ljubimci koji su uvek dobrodošli u Lagunu i Delfi knjižare.

Više od 50 Laguninih pisaca posetilo je knjižare i potpisivalo knjige, a najveću pažnju i interesovanje izazvala je Jelena Bačić Alimpić u Novom Sadu sa svojom novom knjigom „Njegove bele rukavice“, što je bio i najtraženiji naslov u „Noći knjige“.

Čitaoci su najviše kupovali i novu knjigu Fredrika Bakmana „Put do kuće svakog jutra sve je duži“, ali i njegove prethodne romane „Brit-Mari je bila tu“, „Čovek po imenu Uve“ i „Moja baka vam se izvinjava“.

Među najprodavanijim naslovima su i „U senci masline“ Lusinde Rajli i novi roman Jua Nesbea „Nož“.

Veliko interesovanje čitalaca izazvao je i novi roman Vanje Bulića „Teodorin prsten“, a kada je reč o knjigama za decu, među najtraženijima su bile knjige Duška Radovića „Kako su postale ružne reči“ i „Ja sam Akiko“ Stefana Tićmija.

Rekordnu posetu zabeležili su i sajtovi www.laguna.rs i www.delfi.rs, na kojima su važili isti popusti kao u knjižarama.

Za sve ljubitelje pisane reči koji su propustili „Noć knjige“ knjižarski lanac „Delfi“ će do 20. juna obezbediti popust od 20 posto na knjige domaćih izdavača.

Osim toga, knjige na stranim jezicima u knjižari „Delfi SKC“ i knjižari „Borislav Pekić“ u Knez Mihailovoj 48 biće na popustu od 20 posto takođe do 20. juna.

Sledeća „Noć knjige“ je u decembru.

(Tanjug)