U trendu

Vlada DŽet očekuje eksploziju postkovid muzičke scene

BEOGRAD – Publika je željna zabave, od svirke sa gitarom do koncertnog spektakla, i može se očekivati eksplozija muzičke scene nakon otvaranja prostora i popuštanja Kovid-19 mera, smatra muzičar i radijski poslenik Vlada Janković Džet.

„Svega toga poslednjih meseci nije bilo. Gledali smo sa nostalgijom na televiziji kako je nekad bilo u celom svetu. I biće sasvim dovoljno mesta za sve, pošto nije toliko do prostora koliko je do interesovanja“, rekao je Janković agenciji Tanjug.

Nekada basista „Crnih bisera“ i „Tunela“, a sada Vlada DŽet benda, kao i dugogodišnji voditelj Beograda 202, očekuje da će „scena posle velikog zatišja smoći snage da krene dalje“, posebno velika imena, ali i manja koja su uspela da prežive preko godinu dana koncertnog neprihodovanja.

Poslednjih meseci pandemija Kovid-19 je odnela živote mnogih uticajnih i značajnih autora, i Janković očekuje da će se u mnogim slučajevima desiti „posthumna renesansa“ vrednovanja i popularnosti stvaralačke zaostavštine.

„Imamo za primer Van Goga, naravno ne Đuleta, već Vinsenta. Za života niie prodao nijednu sliku, a danas je jedan od najskupljih slikara. Muzičari često posthumno postaju kult, kao Milan Mladenović, Badi Holi ili Edi Kohren. To može da inicira nova izdanja neobjavljenih snimaka. Ali sve je to deo posla“, ocenio je Janković.

Prema njegovim rečima, tako bitnu ulogu i značaj na sceni teško će dostići neki novi muzičar, pošto danas izdavači i producenti globalno ne rade na stvaranju velikih imena.

Potrebno je mnogo novca da se napravi i održi veliko muzičko ime, a Janković ima utisak da poslednjih godina svetska produkcija „uopšte ne pokušava da stvori veliku zvezdu, već gomilu malih koje traju sezonu, dve i onda nestaju sa scene, bez obzira na vrstu muzike i šou biznisa“.

„To se više isplati. Koje se veliko ime pojavilo u poslednjih 10 godina u muzici? Četiri klinca svirala u podrumu, naišao producent i nastali BItlsi. Ta priča je mogla da prođe do polovine šezdesetih godina, posle ne. Sve je organizovano, nema ništa slučajno“, naglasio je Janković.

Prema njegovim rečima, ima dosta „ambicioznih mladih stvaralaca sa svojim rukopisom“, koji su prepusteni sami sebi i ne znaju kuda dalje, a pri tome potrebni su im „gvozdeni živci i pare, što u današnje vreme kod muzičara nije baš čest slučaj“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.