U trendu

Vodič kroz lavirint

"Leksikon savremene kulture", koji je priredio nemački književnik Ralf Šnel i na kome je radilo dve storine saradnika – namenjen je ne samo stručnjacima nego i stvaraocima i pripadnicima moderne kulture. Ovom obimnom knjigom (blizu 800 strana), prvi put objavljenom na srpskom jeziku, obuhvaćeni su ključni pojmovi savremene kulture iz domena likovnih umetnosti, književnosti i muzike, svakodnevice, različitih oblika alternativne scene i novih medija, kao i podaci o institucijama kulture i teorijama koje se na njih odnose. Mnoge odrednice predstavljaju analitičke članke o fenomenima koji određuju savremeni život.
Knjiga je dragocena zato što menja našu sliku o savremenoj kulturi koja je stvarana pretežno na osnovu pisanja anglosaksonskih autora. Umesto klasičnog pristupa kulturi, kada se posmatraju samo najviše vrednosti, u ovom slučaju posmatra se sve što čini našu savremenost i na osnovu odabranih odrednica stvara mozaik o svim oblastima kulture i dobija dobra slika našeg vremena. Istovremeno, to je i potresna slika Nemačke u 20. veku na osnovu koje se mogu pratiti promene kroz koje je prolazila. Odabrane odrednice daju sliku najvažnijih problema savremene kulture, ali se neke odnose na teme iz svakodnevnog života i tumače fenomene subkulture, alternativne umetničke scene i kontrakulture.
Knjiga pomaže da se razume šta se zbiva na veoma heterogenoj sceni, jer je savremena kultura veoma razuđena i ima mnogo paralelnih tokova. Leksikon je vodič kroz lavirint u kome živi savremeni čovek, razapet između stalno novih naučnih i tehničkih otkrića i želje da zadovolji svoje duhovne potrebe. Nemačka preciznost i sistematičnost doprinele su jasnosti leksikona i njegovoj konciznosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.