U trendu

Vojni muzej i Galerija Doma VS besplatno u Noći muzeja

BEOGRAD – Vojni muzej i Galerija Doma Vojske Srbije u Beogradu otvoriće vrata za građane i posetioce prestonice da besplatno obiđu izložbe organizovane u tim ustanovama u okviru osme po redu manifestacije „Muzeji do 10“, koja se održava od 14. do 20. maja u čast obeležavanja Međunarodnog dana muzeja, Evropske noći muzeja i Nacionalne nedelje muzeja.

Ovogodišnja Evropska noć muzeja održava se u subotu, 14. maja, a posetioci Vojnog muzeja imaće priliku da uživaju u stalnoj muzejskoj postavci i posete izložbu „Ađutanti srpskih vladara“ koja otkriva istorijat jedne specifične službe srpskih oficira, kao i izložbom na rečnom monitoru „Sava“, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Stalna postavka i Galerija Vojnog muzeja će biti besplatni za posetioce, u subotu 14. maja u periodu od 12 do 22 sata, a 15, 17, 18, 19 i 20. maja od 10 do 17 časova.

Bogat program za zainteresovane građane spremio je i Medija centar „Odbrana“, te će posetioci biti u prilici da u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije posete izložbu poznatog slikara i vajara Miloša Šobajića i upoznaju se sa izabranim delima umetnika nastalim u različitim fazama njegovog stvaralaštva, a koja se danas čuvaju u privatnim i državnim kolekcijama.

Ovo je prva izložba koja je organizovana u Beogradu posle umetnikove smrti u saradnji sa Udruženjem Miloš Šobajić, a poseban segment postavke čini dokumentarni materijal koji se sastoji od privatnih fotografija, plakata koji najavljuju izložbe, ličnih predmeta poput palete, štafelaja, radnog odela i cipela, do ličnih predmeta.

Izložba će biti otvorena i posle manifestacije “Muzeji do 10”, odnosno do 2. jula.

Zainteresovani građani će, takođe, od 18. maja u 13 sati imati priliku da obiđu zgradu Doma Vojske Srbije i upoznaju se sa istorijom arhitekture palate Ratničkog doma. Zgrada Doma Vojske Srbije, nekadašnja palata Ratničkog doma, predstavlja svojevrsni spomenik kulture izgrađen u periodu od 1929. do 1932. godine, prema projektu arhitekata Jovana Jovanovića i Živka Piperskog.

Posetioci će, takođe, moći da posete velelepnu terasu – nekadašnji simbol Beograda, kao i svečane salone u kojima se čuvaju najreprezentativnija dela iz Umetničke zbirke Galerije Doma Vojske Srbije.

Poseban detalj u bogatoj ponudi Medija centra “Odbrana” u okviru manifestacije “Muzeji do 10” biće originalna postavka “Rakijaart” u maloj galeriji Doma Vojske Srbije, u kojoj će biti izložena dela 12 slikara.

Željko Đurović, Slavko Krunić, Boris Dragojević, Vasilije Dolovački, Zoran Krulj, Dragan Martinović, Goran Mitrović, Zoran Ivanović, Momčilo Macanović, Slobodan Vuković, Milutin Obradović, Jovica Panić Jole – čiji je rad danas među najznačajnijim na našoj likovnoj sceni, svaki na autentičan način, našli su novi smisao i isluženoj rakijskoj buradi udahnuli novi život, pretvarajući ih u umetnička dela.

Građani će biti u prilici 14. maja da obiđu postavku “Rakijaart” kao i izložbu dela slikara Miloša Šobajića u periodu od 11 do 22 časa.

Manifestacija „Muzeji za 10” je nacionalna i najveća muzejska inicijativa na teritoriji Srbije, i jedinstvena u evropskom kulturnom prostoru. Tema ovogodišnje manifestacije „Muzeji za 10“ je „Moć muzeja“ i fokusira se na to da muzeji imaju moć da transformišu svet oko nas, jer su mesta novih otkrića koja podučavaju o prošlosti i inspirišu nove ideje.

Zainteresovani za turu obilaska zgrade Doma Vojske mogu da se prijave na broj 011/ 3234-712 do 17. maja u periodu od 7.30 do 15.30 časova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.